Vriesekoop en het kanon

CHARLEROI, 5 FEBR. Ook de tafeltenniswereld kent zijn Goran Ivanisevic. De Kroatische tennisser kan, mits voldoende gedisponeerd, met zijn vernietigende opslagen een ware ravage aanrichten. Maar bij de grote toernooien laat hij het meestal afweten. Bij de Top 12-tafeltennis in Charleroi had het verhaal van Csilla Batorfi veel weg van dat van Ivanisevic. Bettine Vriesekoop wist zich geen raad met de lastige opslagen van het Hongaarse 'servicekanon', maar in de eindstrijd ging Batorfi weer even gemakkelijk onderuit tegen Ni Xialian, een uit China afkomstige Luxemburgse speelster.

Nu ook in het vrouwen-tafeltennis het niveau vooral in de breedte aan het stijgen is, wordt de service steeds belangrijker. Het is inmiddels een wet van Meden en Perzen dat een topspeler uit vijf services ten minste drie à vier punten moet scoren. Batorfi beheerst dit onderdeel van het spel perfect. Al op 16-jarige leeftijd was ze Europees seniorenkampioene. Haar metershoge opslagen - af en toe zelfs heuse 'aces' - vormden een onneembare hindernis voor al haar tegenstandsters. De Top 12 won ze eerder in 1987 en 1992.

Bettine Vriesekoop, die in België haar zeventiende Top 12 speelde, sprak zaterdagavond haar voorkeur nog uit voor een halve-finale-optreden tegen Batorfi. Ze prefeerde de Hongaarse boven Nicole Struse uit Duitsland, omdat ze meende het spelletje van Batorfi voldoende te kunnen ontregelen. In het verleden was haar dat immers diverse keren gelukt. Vriesekoop: “Niet lang geleden heb ik haar nog ruim verslagen. Maar Batorfi blijft een geweldig talent. Als ze een paar maanden optimaal traint, zie je haar meteen omhoog schieten.”

De koele cijfers vertelden het verhaal van de confrontatie Batorfi-Vriesekoop. Batorfi zette bijna tachtig procent van haar opslagen om in een punt; bij Bettine Vriesekoop was dit minder dan vijftig. Dit had alles te maken met 'gevoel'. Na afloop vormde dit abstracte begrip het hoofdonderwerp van gesprek. Bij Vriesekoop, maar ook bij haar coach Jan Vlieg. De laatste zei dat hij het bij het inspelen al gezien had. “Ze heeft het gevoel niet, en dus niet de vorm om te winnen. Dan sta je als coach machteloos. Ik had het gevoel dat ik moest dweilen op een lekgeschoten onderzeeër.”

Vriesekoop (34): “Ik had in de partij geen moment het gevoel dat ik de zaak naar mijn hand kon zetten. Af en toe kwam ik in het begin op voorsprong, maar dan verprutste ik het op mijn eigen service weer. Een ramp vind ik het niet, maar het is wel een gemiste kans. En zoveel krijg ik er op mijn leeftijd niet meer.”

Voormalig Nederlands kampioen Paul Haldan, bij de Top 12 tv-commentator, wees er ook op dat Vriesekoop met een zeer snel batje speelt. “Dat houdt een zeker risico in als je tegen iemand als Batorfi speelt. Dan moet je het eigenlijk vooral van controle hebben. En dat had Bettine absoluut niet.” Tegen een Vriesekoop uit vorm had Batorfi geen enkel probleem. Maar toen ze in de finale uitkwam tegen Ni Xialian was het ook voor haar snel over. De Luxemburgse materiaalspeelster had een antwoord op alle services en op vrijwel alle topspinballen van haar Hongaarse opponente. Overigens was Ni een oude bekende voor Vriesekoop. Bij de wereldkampioenschappen van 1983 en 1985 was de toen nog voor China uitkomende speelster haar ruimschoots de baas gebleven.

    • Ted van der Meer