Van Kempen snelste op Plansee

REUTTE, 5 FEBR. Richard van Kempen gaf zaterdag op de Oostenrijkse Plansee blijk nog steeds het métier van marathonschaatser te beheersen. De 31-jarige rietdekker uit Nieuwveen, die het sinds november 1993 zonder overwinning moest stellen, veroverde bij het Tiroolse stadje Reutte de Open Nederlandse marathontitel. Na honderd kilometer versloeg hij zijn twee medevluchters Henk van Benthem en Piet Kleine in de eindsprint.

Door het natuurijs in Nederland was de wedstrijd in Oostenrijk niet erg in trek. Gezien de deelnemerslijst waande geen enkele toeschouwer zich op het Tiroolse bergmeertje bij de open Nederlandse titelstrijd. Slechts zestien A-rijders en 34 B-rijders/veteranen stonden aan de start.

Kleine, Van Kempen en Van Benthem beslisten de wedstrijd vrij vroeg. Het drietal ontsnapte na ongeveer vijftien kilometer uit het peloton en werd niet meer achterhaald. “De samenwerking in de kopgroep was tot mijn grote verbazing heel goed”, vertelde Van kempen na afloop. “We bouwden een voorsprong op van zo'n vier minuten. Tot 25 kilometer voor het eind bleef dat zo. Vanaf dat moment begon ik in de overwinning te geloven.”

In de finale kreeg de drievoudige winnaar van het klassement om de KNSB-Cup het zwaar te verduren. Zijn twee medevluchters bestookten hem met vele demarrages. “Ze wilden natuurlijk niet met mij naar de finish rijden. Mijn eindsprint is nog steeds redelijk goed. Gelukkig kon ik de aanvallen pareren”, zei Van Kempen, die op natuurijs nog nooit een open Nederlandse titel had behaald. (ANP)