Strenge bewaking paleis van justitie na nieuwe inbraak

AMSTERDAM, 5 FEBR. Het paleis van justitie aan de Parnassusweg in Amsterdam wordt sinds gisteren permanent bewaakt nadat voor de tweede keer dit jaar inbrekers zich toegang tot het gebouw hadden verschaft.

Gisterochtend werd een nooddeur aan de achterkant van het gebouw geforceerd. Daar wordt al geruime tijd verbouwd. De inbrekers bereikten de ruimte van de afdeling bewaking, beveiliging en vervoer en de vroegere parketpolitie, waar ze een kledingkast openbraken. Toen het alarm afging waarschuwde de beveiligingsdienst de politie. De inbrekers maakten zich uit de voeten. Volgens de politie is er niets ontvreemd. Justitie spreekt van een “kwajongensstreek.” Door de nieuwbouw ontstaan steeds nieuwe gaten waardoor een onoverzichtelijk geheel ontstaat. De nieuwbouw moet in mei gereed zijn.

Vorige maand doorzochten inbrekers de werkruimte van officieren van justitie die zich bezighouden met de opsporing van zware criminaliteit. Ook toen werd volgens de politie geen vitale informatie ontvreemd. De inbraak was volgens de persofficier bedoeld als een dekmantel om informatie, die de criminelen al eerder via een bevriende medewerker bij justitie hadden verkregen, “wit te wassen”. Volgens een woordvoerder van de Amsterdamse justitie wordt er niet van uitgegaan dat de inbraken met elkaar verband houden. Recherche heeft beide inbraken in onderzoek.

Niet bekend

Behalve de inbraken in het paleis van justitie onderzoekt de recherche ook nog steeds de inbraak van begin vorig jaar in het gerechtshof aan de Amsterdamse Prinsengracht. Daar werden de deuren van drie kamers geforceerd. Een van de opengebroken kamers diende als werkkamer van procureur-generaal mr. R. Manschot, die in hoger beroep een omvangrijke hasjzaak behandelde. Onmiddellijk na de inbraak werden de veiligheidsmaatregelen verscherpt.