Solex

Een gouden sportkerel, die Ritsma. Maar wat was hij toch aan het manipuleren met dat sjaaltje toen hij zijn ererondje reed. Een spontaan vreugdegebaar was het zeker niet, de camera's van de televisie lieten goed zien hoe Ritsma zich er een paar keer van vergewiste dat de naam op het stukje textiel er niet ondersteboven en ook niet in spiegelschrift op stond. Pas toen nam hij de huldeblijken van zijn trouwe fans in ontvangst.

Solex stond er op. Solex? Dat was toch een brommer? Maar waarom gaat een wereldkampioen schaatsen met een brommer de baan rond? Breekt Ritsma een lans voor het opnieuw in produktie nemen van dit vervoermiddel? Biedt de moeder van Ritsma haar Solex te koop aan? Of wil Ritsma juist een Solex kopen?

Een schaatsdeskundige wist het: de sterke Fries wilde met dit gebaar tot uitdrukking brengen dat hij wel hard kan schaatsen, maar dat zijn prestaties verbleken bij die van dat weergaloze karretje uit de jaren vijftig. Een gebaar van nederigheid dat de sympathie voor de blonde schaatsreus alleen maar doet toenemen.

    • Warna Oosterbaan