Rente, dollar en VS trekken koersen omlaag

AMSTERDAM, 5 FEB. De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs moesten vanmorgen over een breed front scherp omlaag. Met een stijgende rente, dalende dollar en de forse verliezen voor Wall Street vorige week vrijdag stonden alle seinen op rood. De AEX voor de meest verhandelde aandelen noteerde rond het middaguur 6,17 punten (ruim 1,2 procent) lager op 498,42punten.

AMSTERDAM De lange rente, het rendement op tienjarige staatsobligaties, brak vanmorgen de grens van de 6 procent en steeg tot ruim 6,1 procent omstreeks het middaguur. De 30-jarige staatslening noteerde een verlies van 2,20 punt op 107,10. Andere leningen gaven verliezen van tussen een half en een heel punt te zien. “Er is duidelijk sprake van aanbod, hoewel de omzetten niet groot zijn”, constateert een handelaar. “Maar tegen zo'n overmacht aan negatieve factoren is geen kruid gewassen.”

Verlies was er voor Nedlloyd, dat 60 cent inleverde op 33,20 gulden. Stork verloor 1,10 af op 41,80 gulden en Heineken ging 3,70 gulden omlaag op 292,60 gulden. “De verkoopdruk is overigens gering,” stelt een handelaar. “Maar er is weinig interesse om te kopen. Dat zet de koersen onder druk.”

Tegen de trend in boekte Hoogovens winst. De ambitieuze toekomstplannen die bestuursvoorzitter M. van Veen van het staal- en aluminiumfonds vorige week ontvouwde spreken beleggers aan. Het aandeel steeg met 50 cent tot 62 gulden. Binnen vijf tot tien jaar wil de onderneming de omzet met 50 procent doen toenemen. Verder moet Hoogovens een plaats veroveren in de opkomende economieën van Zuidoost-Azië, Zuid-Amerika en het voormalige Oostblok.

Fokker steeg met 70 cent tot 4,05 gulden. Beleggingsdeskundigen waarschuwen dat de kans dat aandeelhouders nog iets van hun geld terugzien verwaarloosbaar klein is. Toch putten beleggers vanmorgen hoop uit nieuwe berichten over de buitenlandse belangstelling voor de vliegtuigbouwer. Bestuursvoorzitter van Schaik liet vanuit Singapore weten dat British Aerospace, Aerospatiale, Samsung en de regering van Taiwan in Fokker geïnteresseerd zijn.

Winst was er ook voor voor het handelshuis Hagemeyer. De koers steeg met veertig cent tot 93,40 gulden. Tot de schaarse winnaars behoorden ook de technologiefondsen Baan en ASM Lithography met een winst van respectievelijk 2 gulden en 1,70 gulden op 77,40 gulden en 77,70.

De dollar moest vanmorgen omlaag. In Amsterdam noteerde de munt bij opening 1,6555 gulden tegenover 1,6665 gulden aan het eind van de handel van vorige week vrijdag. Omstreeks het middaguur was de Amerikaanse munt verder gedaald tot 1,6527 gulden.

Vrijdagavond in New York was de koers al gedaald tot 1,6585 gulden. Eerder op de dag waren sterk tegenvallende gegevens over de Amerikaanse arbeidsmarkt naar buiten gebracht. In het Verre Oosten zette de daling van de dollar vanmorgen vroeg verder door.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio is de Nikkei-index van de 225 belangrijkste fondsen vandaag gedaald met 250,65 punten tot 20.653,38. De bankfondsen deden het bijzonder slecht. het reddingsplan voor een aantal Japanse hypotheekbanken is nog steeds niet rond.