Producer Endemol stapt definitief uit tv-bedrijf HMG

LAREN, 5 FEBR. Producent Endemol stapt definitief uit de Holland Media Groep (Veronica, RTL 4 en RTL 5). Dat heeft het bedrijf van Joop van den Ende en John de Mol vandaag bekend gemaakt.

De beslissing is een rechtstreeks gevolg van het ingrijpen van Europees Commissaris Van Miert. Die is verantwoordelijk voor concurrentieverhoudingen en oordeelde vorig jaar dat de Holland Media Groep (HMG) te dominant is op de Nederlandse televisiemarkt.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat Endemol 24 procent van de aandelen van HMG zou krijgen, maar dat moest op last van Brussel teruggebracht worden tot 7,5 procent. Bovendien stond Van Miert niet toe dat Endemol bij HMG een directie- of commissarisplaats kreeg toegewezen. Endemol heeft nu besloten helemaal af te zien van deelname aan HMG omdat de producent een “louter symbolische” positie niet wenst in te nemen. In dat geval kan volgens Endemol als producent beter worden gekozen voor een onafhankelijke positie ten opzichte van televisiezenders die programma's afnemen.

Als aandeelhouders van HMG blijven nu Veronica, de Haarlemse uitgever VNU en het Luxemburgse mediabedrijf CLT over. Op dit moment wordt nog gesproken over de vraag hoe de aandelen van Endemol over de overige drie moeten worden verdeeld, aldus een woordvoerder van HMG. VNU en CLT - de twee partijen achter RTL 4 - beschikken tezamen over een krappe meerderheid, 51 procent, van de aandelen. Veronica heeft al aangegeven dat ze over de financiële mogelijkheden beschikt de aandelen van Endemol over te nemen, waarna ze over 49 procent van de aandelen zou beschikken. Het is echter de vraag of VNU en CLT met een dergelijke invloedrijke positie van Veronica zullen instemmen. Volgens de woordvoerder van HMG is de entree van een nieuwe aandeelhouder niet aan de orde.

Endemol breekt niet volledig met HMG. “Endemol blijft een belangrijke leverancier van programma's voor onze zenders”, aldus de woordvoerder van de mediagroep. Hij verwacht echter wel dat in het nieuwe produktiecontract waarover momenteel wordt onderhandeld “een iets minder groot” percentage aan Endemol-programma's komt te staan dan aanvankelijk was bedoeld. Ook dat is het gevolg van opmerkingen van Van Miert.

Over een andere eis van Van Miert, de verkoop van RTL 5, wordt in Brussel nog gesproken. HMG heeft vorige week een alternatieve oplossing ter tafel gebracht: in plaats van verkoop zou RTL 5 samengevoegd kunnen worden met Veronica. Ook na het afscheid van HMG zegt Endemol te blijven bij haar streven uit te groeien tot “een voor Nederlandse begrippen groot entertainment-bedrijf”. Daarbij wordt ook gekeken naar zenders in het buitenland die eventueel kunnen worden overgenomen.