President Guatemala ongedeerd na aanslag

GUATEMALA-STAD, 5 FEBR. De president van Guatemala, Álvaro Arzú, en zijn vrouw zijn aan de vooravond van een bezoek van paus Johannes Paulus II aan Guatemala ontsnapt aan een moordaanslag. Dat heeft een woordvoerder van de president gisteren gezegd. Een lijfwacht raakte gewond.

Volgens de woordvoerder reed een jongeman met zijn auto in op het presidentiële echtpaar dat een paardrit maakte. De jongeman zou signalen van lijfwachten om vaart te minderen hebben genegeerd. Hij werd door een lijfwacht doodgeschoten toen hij opnieuw op het echtpaar wilde inrijden.

De vader van de doodgeschoten jongeman heeft evenwel gezegd dat er sprake is van een misverstand. Zijn zoon zou een “eenvoudige melkboer” zijn die het slachtoffer is geworden van een ongeval.

Het motief voor de 'aanslag' is niet duidelijk. “Dit kan gedaan zijn door een gek” zei de minister van Binnenlandse Zaken, “maar we sluiten niets uit”. Diplomaten in de hoofdstad, Guatemala-Stad, wijzen op ontevredenheid in het leger als mogelijk motief. Deze ontevredenheid zou ontstaan zijn omdat Arzú direct na zijn aantreden drie weken geleden enkele hoge officieren verving. Ook geestelijken vermoeden dat militairen achter de aanslag zitten. “De officieren die Arzú met pensioen heeft gestuurd vergeven niet”, zei een van hen.

Tijdens zijn verkiezingscampagne heeft Arzú beloofd een einde te maken aan het geweld in zijn land. Guatemala kampt met politiek geweld dat al ruim 35 jaar duurt en kent sinds kort een sterke toename van het aantal ontvoeringen, berovingen en moorden.

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken zijn de veiligheidsmaatregelen na de aanslag verscherpt wegens het aanstaande bezoek van de paus. Hij begint vandaag een achtdaagse reis naar Guatemala, El Salvador, Nicaragua en Venezuela. De paus ziet zijn reis als een eerbetoon aan de slachtoffers van de schendingen van de mensenrechten en hoopt de jonge democratieën van de regio met zijn bezoek te ondersteunen.

Ook in Nicaragua zijn de veiligheidsmaatregelen wegens het pausbezoek verscherpt. Gedurende de afgelopen negen maanden werden twintig bomaanslagen gepleegd op kerken. Bij zijn vorige bezoek aan Nicaragua in 1983 verstoorden aanhangers van het sandinistische bewind de toespraak van de paus. Studenten hebben al aangegeven dat zij het bezoek van de paus willen aangrijpen om hun eisen voor meer fondsen voor de universiteiten kracht bij te zetten. Vorige week bezetten studenten gedurende korte tijd het ministerie van Buitenlandse Zaken. (AP, AFP, Reuter)