Postma verkleint de kloof met Ritsma

INZELL, 5 FEBR. De koning en de kroonprins. Rintje Ritsma gruwde gisteren van die vergelijking. “Want we zijn slechts schaatsers.” Toch is die beeldspraak op zijn plaats. Ritsma was op het wereldkampioenschap allround in Inzell nog onaantastbaar, maar zijn opvolger staat in feite al klaar. Ids Postma (22) kroop op het besneeuwde wasbord van het Ludwig Schwabl-stadion weer iets dichter naar zijn drie jaar oudere rivaal. De kloof was dit weekeinde kleiner dan vorige maand bij het Europees kampioenschap omdat Postma op de lange afstanden minder toegaf. Wellicht dat Postma volgend seizoen in de Friese broedermoord voor wat meer vuurwerk kan zorgen, hetgeen ook het allroundcircus ten goede komt.

“Geef hem nog een jaar en hij staat er”, voorspelt Gerard Kemkers, de jeugdige coach van de Amerikanen die met KC Boutiette op de vijfde plek in het algemeen klassement opnieuw zijn kwaliteiten bewees. “Ids is een beest. Als je z'n ogen ziet bij de start weet je genoeg. En na het pistoolschot gooit hij die katterug eruit. Postma kan zijn kracht kwijt op het ijs, zijn basissnelheid brengt hem altijd in de top van het klassement. Ids is een man naar m'n hart. Hij valt zoveel mogelijk aan.”

En Ritsma over Postma: “Hij is op de korte afstanden explosiever dan ik. Want ik heb iets meer tijd nodig om op gang te komen. Hij zal in de toekomst nog beter gaan rijden. Dit was het beste toernooi uit z'n loopbaan.”

Kernploegcoach Henk Gemser twijfelt er niet aan dat Postma op de lange afstanden nog progressie gaat boeken. “Het stayeren is prima trainbaar. Tot nog toe heb ik met Ids voornamelijk veel tempowerk gedaan. Aan capaciteitstraining, waarin je bijvoorbeeld met interval de grenzen probeert te verleggen, zijn we nog niet toegekomen. Denk erom, Ritsma is te verslaan. Ik weet hoe sterk we zijn.” Hoe het ook zij, Postma heeft het plafond van zijn mogelijkheden nog niet bereikt, voor Ritsma lijkt dat anders te liggen.

Als er ergens sprake was van gemiste kansen voor Postma om Ritsma het leven zuur te maken, dan waren er twee momenten. Op de 500 meter sloeg Postma voor zijn doen een te klein gat. Gemser: “De schuld van de organisatie. Hij had de grote pech dat hij als een wild beest in een kooi vier, vijf minuten achter de tralies werd gehouden omdat het pistool niet werkte, er iets met de vlag was en zijn tegenstander een valse start veroorzaakte.” Na een goede 1500 meter, waarop hij als tweede eindigde achter de verrassend sterke Japanner Noake, had Postma een minieme voorsprong van 1.66 seconden. Op de tien kilometer liet hij na drie kilometer de ontketende Ritsma een voorsprong opbouwen. Maar in de laatste ronde bleek hij er nog een rondje van 33.9 secondden uit te kunnen persen. Terwijl Ritsma het kampioenschap beëindigde met 35.6. Hoewel hij het zelf ontkende (“ik heb alles gegeven wat ik had”), lijkt het erop of Postma zijn eigen krachten nog niet kent.

In de auto van Baselga naar Inzell had de jonge schaatscrack een diepzinnig gesprek met Gemser over de strategie op de lange afstanden. Postma stelde voor om voortaan niet meer op de eerste drieduizend meter van de vijf kilometer de kat uit de boom te kijken. Meteen vol gas geven en maar kijken waar je uitkomt. In het verlengde van dat verzoek, dat de fanatieke Gemser (“ik kan niet tegen mijn verlies”) als muziek in de oren klonk, werd zaterdagmiddag aan een stout strijdplan gedacht voor de tien kilometer. Postma zou, om in terminologie van Gemser te blijven, een keiharde competitie aangaan voor de wereldtitel. Na het openslaan van de gordijnen werden die ambities gisterochtend al sterk teruggeschroefd. De onophoudend neerdalende sneeuwvlokken zorgden voor gelijke maar wel zware omstandigheden. “We hebben een paar rondjes geschaatst en toen toch maar besloten niet zo hard van stapel te lopen,” aldus Gemser. Dat was in het voordeel van Ritsma die zijn gestaalde spieren onmiddellijk aansprak voor een mokerslag.

Het allroundgedeelte van het schaatsseizoen is nu achter de rug. Het Nederlands kampioenschap afstanden prijkt volgend weekeinde op het programma in de aanloop naar het eerste WK in Hamar. Er bestaat weinig animo voor het evenement in Groningen. Ritsma mag van coach De Vegt onder geen beding een tien kilometer rijden. Gemser kijkt eerst hoe zijn pupillen herstellen en beslist dan wie hij op welke afstanden laat starten. Zandstra mag uiteraard ondanks een dubbele kaakontsteking wel volop aan de bak. “Als we iemand inzetten dan gebeurt dat alleen als we zeker weten dan hij de titel kan veroveren”, luidt Gemsers uitgangspunt.