Oplage van 643.000 voor geschenk boekenweek

ROTTERDAM, 5 FEBR. Het boekenweekgeschenk van dit jaar, Palmwijn van Adriaan van Dis, zal verschijnen in een oplage van 643.000 exemplaren. Dit heeft Henk Kraima, directeur van de Stichting CPNB vanmiddag bekend gemaakt. De boekenweek loopt dit jaar van 13 tot en met 23 maart en heeft als thema 'Eeuwig El Dorado'. In het boekenweekessay, Het goud van Bonanza, beschrijft Carolijn Visser de situatie in een mijnwerkersdorp in Nicaragua.

Met het thema 'Eeuwig El Dorado' wil de CPNB de aandacht vestigen op de literatuur van Zuid-Amerika. Volgens Kraima zijn auteurs als Gabriel García Márquez en Isabel Allende al goed bekend in Nederland, maar wordt het “hoog tijd om de romans van al die andere schrijvers en schrijfsters te ontdekken”. Rond de boekenweek verschijnen onder andere de autobiografie van Mario Vargas Llosa, een nieuw boek van de Mexicaan Homero Aridjis, nieuwe romans van Astrid Roemer en Caryl Phillips en een beschouwing van Robert Lemm met de titel Eldorado. De novelle van Van Dis gaat over Afrika, wat volgens de CPNB past bij 'de volledige vrijheid die de auteur van het boekenweekgeschenk geniet'.

Omdat Greenpeace een bewustwordingscampagne gaat beginnen over de manier waarop de papierfabricage ingrijpt in het milieu, heeft de CPNB besloten zowel het boekenweekgeschenk van Van Dis als het essay van Visser te produceren op chloorvrij papier en geen pvc-materialen te gebruiken voor de omslagen.