Omzetgroei Fair Trade stabiliseert

De omzet van de Fair Trade Organisatie (FTO), importeur en groothandel van produkten uit de Derde Wereld, heeft zich vorig jaar gestabiliseerd op 33,7 miljoen gulden.

De omzetten van sieraden, kleding en koffie voor de grootverbruiksector groeiden, de export naar het buitenland van produkten vanuit het distributiecentrum in Culemborg daalde. In 1995 maakte de verkoop van Fair Trade koffie (met het Max Havelaar keurmerk) 53 procent van de omzet uit. Overige voedingsmiddelen, waaronder thee, cacao en honing waren samen goed voor 18 procent van de omzet, kleding, sieraden en interieurartikelen voor 29 procent.

Fair Trade Organisatie is een stichting die met haar importen lokale producenten in ontwikkelingslanden steunt. FTO betaalt hen een naar verhouding goede prijs, die deels wordt voorgefinancierd. Ook wordt naar langdurige contacten met de leveranciers gestreefd. Via zes eigen winkels en de Wereldwinkels verkoopt FTO haar produkten via een groeiend aantal supermarkten.

Dit jaar wil FTO het assortiment verrijken met nieuwe produkten uit Afrika, voornamelijk kleding, sieraden en andere mode-accesoires van traditionele materialen. In het najaar komen Afrikaanse jam, wijn en een nieuwe koffiemelange uit dit continent op de Nederlandse markt.