Nominaties Gouden Uil bekend

AMSTERDAM, 5 FEBR. In Amsterdam zijn vanmorgen de nominaties bekend gemaakt voor De Gouden Uil.

Het zijn in de categorie fictie Cellojaren van J.Bernlef, De heerlijkheid van Julia van Oscar van den Boogaard, De blinde passagiers van Jan Brokken, De opdracht van Wessel te Gussinklo en Paarden zijn ook varkens van Guido van Heulendonk. In de categorie non-fictie zijn voorgedragen Een kleine geschiedenis van Amsterdam van Geert Mak, Bolland - Een biografie van Willem Otterspeer, Masereel - Een biografie van Joris van Parys, De pathologie van de veldslag van Eelco Runia en Gevaarlijk leven - Een biografie van Joris Ivens van Hans Schoots. Bij de kinderboeken dingen mee Morgen ga ik naar China van Imme Dros en Harrie Geelen, Rare Vogels van Rindert Kromhout, De wereld is krom maar mijn tanden staan recht van Joke van Leeuwen, Blote Handen van Bart Moeyart en Het boek van Bod Pa van Anton Quintana.

In de categorie fictie valt op dat er veel relatief onbekende auteurs op staan, al is er geen enkele debutant bij. Onder de genomineerden bevindt zich geen enkele gedoodverfde winnaars. Onder de non-fictieboeken maakt de historicus Willem Otterspeer met zijn Bolland-biografie waarschijnlijk een zeer goede kans. Van de kinderboeken zijn alle titels kansrijk, met uitzondering misschien van Kromhouts Rare Vogels. Opvallende afwezigen op het fictielijstje zijn de romanschrijvers Kristien Hemmerechts, Connie Palmen, Russell Artus en Nanne Tepper en de verhalen van Margriet de Moor.

De Gouden Uil is een Belgisch intitiatief dat jaarlijks drie prijzen van 750.000 franks (ƒ 40.000) toekent in de categorieën fictie, non-fictie en kinderboek. In totaal werden dit jaar 654 boeken ingezonden door 69 uitgevers, 268 fictie-werken, 234 non-fictietitels en 152 kinder- en jeugdboeken.