Moordenaar Rabin siert brochure universiteit

TEL-AVIV, 5 FEBR. Twaalf foto's van Yigal Amir, de moordenaar van premier Yitzhak Rabin, in een recente brochure van de Bar-Ilan universiteit hebben Israel geschokt. Yigal Amir studeerde rechten aan deze religieuze universiteit nabij Tel Aviv. De omstreden brochure is in grote oplage in de VS onder joodse gemeenschappen verspreid en is bedoeld om Amerikaanse joden te stimuleren geld aan de Bar-Ilan universiteit te geven.

“Ik dacht dat de Bar-Ilan universiteit een nieuwe bladzijde zou opslaan”, verklaarde Lea Rabin, de weduwe van Yitzhak Rabin, tegenover de Israelische tv, die het bestaan van de brochure vorige week onthulde. “De haren rijzen me te berge. Ik dacht dat de Bar-Ilan universiteit het probleem zodanig tegemoet zou treden dat in de toekomst geen enkele student het in zijn hoofd zou halen valse uitleg te geven aan de Tora (het Oude Testament), die per slot van rekening tot de moord op Rabin en de tragedie voor ons allemaal heeft geleid”, zei ze. “Ik kan me niet voorstellen dat er sprake is van onoplettendheid.”

Uit de data van brieven in de brochure blijkt dat dit geschrift na de moord op premier Yitzhak Rabin van de persen is gerold. Twaalf keer staat Yigal Amir erin afgebeeld als een diep in gedachten verzonken modelstudent. Volgens het bestuur van de Bar-Ilan universiteit werd de foto van Yigal Amir anderhalf jaar geleden genomen en is er geen acht op geslagen dat deze twaalf maal in de brochure verscheen.

Voor het ingaan van de sabbat zei professor Eckstein, de rector van Bar-Ilan, tegenover een tv-verslaggever “zich niet te kunnen voorstellen dat iemand met gezond verstand de foto van Yigal Amir in de brochure van de universiteit heeft geplaatst. De duivel heeft Yigal Amir in de kaart gespeeld en zijn foto kwam in de brochure”.

De minister van onderwijs, Amnon Rubinstein, zei stomverbaasd te zijn over de uitgave en verspreiding van de brochure.