Kids

Kids. Original Motion Picture Soundtrack. (London 828640)

Bij de film Kids van Larry Clark hoort een soundtrack met voornamelijk gitaarmuziek en nauwelijks rap, de muzieksoort die doorgaans gebruikt wordt bij films over losgeslagen jongeren in New York. De meeste nummers van de soundtrack-cd zijn geleverd door Lou Barlow, zanger/gitarist van Sebadoh, onder de namen Folk Implosion en Deluxx Folk Implosion, afhankelijk van de bezetting.

Barlow, met zijn gevoelige aftastende stem, weet de onzekerheid zo als altijd mooi te compenseren met koppig voortrammelende gitaren. Zijn nummers onder de naam Folk Implosion zijn anarchistischer dan de Sebadoh-creaties. Ze klinken ongepolijster en hebben meer aandacht voor het ritme. Zo is Never Gonna Stop een monotoon maar hypnotiserend doorrollend nummer, waarbij de funky bas de hoofdrol speelt.

De bijdragen van de prettig gestoorde Newyorker Daniel Johnston zijn innemend door hun naïvteit, net als vroeger de liedjes van Jonathan Ritchman. Johnstons Casper The Friendly Ghost had gemaakt kunnen zijn op een kinderkamer, op speelgoedinstrumentarium. De soundtrack van Kids lijkt door de betrokkenen te zijn aangegrepen als gelegenheid om eens te experimenteren. Het resultaat is soms rommelig maar in zijn geheel fris, afwisselend en muzikaal avontuurlijk.

    • Hester Carvalho