Gortsjakova

Galina Gortsjakova en Kirov Orkest o.l.v. Valery Gergjev: Philips 446 405-2

De componisten van het repertoire dat Valery Gergjev het afgelopen weekeinde in ons land ten gehore bracht - Tsjaikovski en Verdi - staan ook op de door Gergjev en zijn Kirov Orkest begeleide solo-cd van Kirov-ster Galina Gorchakova, die zaterdag in het Amsterdamse Concertgebouw was te horen in de titelrol van Aida.

Uit Aida staat alleen O patria mia op deze cd, een veel etherischer aria dan het beroemdere Ritorna vincitor! uit dezelfde opera. Dat lichte ligt Gotsjakova in het Italiaanse repertoire beter dan het echt dramatische, maar hierin kan ze haar beste voorgangsters in de grote Italiaanse traditie niet evenaren. Dat geldt ook voor het Wilgenlied en Ave Maria uit Otello: wel fraai gezongen, maar het is eerder overtuigender gedaan. Dat is nog sterker het geval bij grote scènes uit Trovatore (Tacea la notte) en La forza del destino (Pace, pace, mio Dio).

In Tsjaikovski-aria's uit Eugen Onjegin, Pique Dame, Charodeika en Oprichnik voelt Gortsjakova zich hoorbaar veel beter thuis, zij het soms met iets te veel vibrato. Maar op het podium weet ze in ander Russische repertoire meer indruk te maken, zoals in Rimski-Korsakovs De legende van de onzichtbare stad Kitezj en het meisje Fevronia.