Feyenoord gedijt goed in de witte wereld

ROTTERDAM, 5 FEBR. De bevroren grasmat lag er winters bij en Feyenoords spreekstalmeester heette de bezoekers daarom voor de aftrap van harte welkom 'in de witte wereld'. Het was een omgeving waar veel voetballers op voorhand van gruwen. Zoniet die van Feyenoord. Naar goed Rotterdams gebruik stroopten de rood-witten gisteren de mouwen op. De 'witte wereld' werkte aanstekelijk op het elftal van Arie Haan, van wie zogenaamde 'mooi-weer-voetballers' als Gaston Taument en Orlando Trustfull zowaar een hoofdrol voor zich opeisten.

Op de besneeuwde zoden van de Kuip handhaafde Feyenoord gisteren de ongeslagen status van het kalenderjaar 1996. De thuisploeg hield zich op het gladde veld aanmerkelijk beter staande dan tegenstander Roda JC en won, zij het met vallen en opstaan, met 2-0 van de fusieclub uit Zuid-Limburg in een zo nu en dan kolderiek treffen. “Hoe het veld ook was, de beste ploeg heeft gewonnen en dat vind ik maar goed ook”, gniffelde Haan na afloop van de achtste overwinning onder zijn bewind.

Waar Ajax dezer weken worstelt met een terugval, lijkt de ploeg van Haan na lang geploeter de stijgende lijn beet te hebben. Tegen Roda bleek het rammelende spel van de voorbije maanden ondanks de moeilijke omstandigheden vervangen door gestructureerd positiespel met een gedegen opbouw van achteruit. De broze afweer van enkele weken terug is anno februari 1996 een hecht defensief bolwerk. Het pover spelende team uit Kerkrade dwong gisteren geen enkele kans van betekenis af bij het defensieve viertal van Feyenoord onder leiding van libero Ronald Koeman.

Kortom, de crisissfeer in Rotterdam-Zuid is zo goed als vervlogen en maakt gaandeweg plaats voor voorzichtig optimisme. Hoewel de kloof in de competitie met Ajax en PSV - respectievelijk vijftien en twaalf punten - onoverbrugbaar blijft, rekenen de Rotterdammers zich alsnog rijk voor dit seizoen. Met een duel in de kwartfinales van het nationale bekertoernooi tegen MVV en het tweeluik tegen Borussia Mönchengladbach in de kwartfinale van het Europa-Cuptoernooi voor bekerwinnaars in het verschiet, is nog niets verloren volgens de Feyenoorders.

Zelfvertrouwen is de pijler van het gerenoveerde Feyenoord. Tot grote opluchting en tevredenheid van Haan, de architect van de grote maar omstreden schoonmaak bij de bekerhouder sinds hij in oktober aantrad. “Bij vlagen hebben we vandaag laten zien wat voor potentieel we in huis hebben”, constateerde de ex-international naderhand dan ook met een ontspannen glimlach op het gelaat.

De personele bezetting binnen de lijnen krijgt langzamerhand vaste contouren. Met aanwinst Jean Paul van Gastel als centrale middenvelder kan Orlando Trustfull als inschuivende spits zijn offensieve neigingen de vrije loop laten en Koeman zo nu en dan de defensieve stellingen verlaten. Voorin lijkt Haan definitief gekozen te hebben voor het tweespitsen-systeem. Met Gaston Taument, hersteld na langdurig blessureleed, geposteerd op rechts en nieuweling Henk Vos op de linkerflank.

Laatstgenoemde heet een oogappel van Haan te zijn. Zijn voormalige oefenmeester bij Standard Luik verloste de aanvaller vlak voor kerst uit zijn lijden bij het zieltogende Sochaux, de Franse provincieclub die vorig seizoen degradeerde naar de tweede divisie. Met veel aplomb kwam de 27-jarige Vos binnen bij zijn nieuwe werkgever. Tegen iedereen die het horen wilde, roemde de Brabander zijn kwaliteiten èn die van Haan. En dat bij de club van 'geen woorden, maar daden'.

Menig volger vroeg zich dan ook af wie deze Henk Vos in hemelsnaam was. De zoveelste miskoop was een feit, meenden de critici. Maar voorlopig heeft de opvolger van de verstoten Regi Blinker echter het gelijk aan zijn zijde. Tegen Roda kreeg hij opnieuw de handen van de supporters op elkaar. Ondanks de glibberige ondergrond liet Vos enkele fraaie staaltjes zien. Na voorbereidend werk van Trustfull maakte hij in de slotfase van het eenzijdige duel zijn derde officiële doelpunt in dienst van Feyenoord. Om zijn geluk te onderstrepen trok hij ten overstaan van de fans triomfantelijk en opzichtig aan het rood-witte tricot. Vos' gebaar werd beloond. Voorzichtig scandeerde de achterban zijn naam. Wie voetbalvrienden wil maken in de Kuip, doet er goed aan het ware clubgevoel te benadrukken.

Meer nog dan Vos is Taument het symbool van Feyenoords opleving. Onder toeziend oog van bondscoach Guus Hiddink etaleerde de herstelde rechterspits zijn gestaag groeiende vorm. Hij bereidde halverwege de tweede helft het eerste doelpunt (Trustfull) voor en was een permanente dreiging in de voorhoede. De invulling van de vacante positie op de rechterflank bij het Nederlands elftal in de aanloop naar het EK is een kwestie van tijd.

In het vernieuwde Feyenoord - al het tweede van dit seizoen - is voorlopig geen plaats voor Henrik Larsson. De spits, volgens Haan sinds ruim een jaar hopeloos uit vorm, moest gisteren genoegen nemen met een plaats op de tribune. Na het verbannen duo Blinker-Witschge lijkt de Zweed het volgende slachtoffer van Haans dadendrang. “We zullen op zoek moeten naar de oorzaken van het vormverlies”, sprak Haan.

    • Mark Hoogstad