Elfstedentocht

De schaatsers geloven nog in het doorgaan van de Elfstedentocht. De mededeling dat de tocht niet wordt uitgeschreven, bestempelen ze als uitstel. Niet als afstel. “Ik weet zeker dat er nog barre kou komt”, voorspelt Jeen van den Berg, winnaar in 1954. “De Elfstedentocht wordt heus gehouden.”

Zo stellig als Van den Berg zijn de huidige toprijders niet. Maar de hoop op een tocht begin volgende week is wel degelijk aanwezig. “De winter is niet voorbij”, weet Henri Ruitenberg, in 1985 tweede. “De rayonhoofden komen binnenkort weer bij elkaar om te smoezen. Ik vind het goed dat ze de tocht nu niet laten doorgaan. Als het bestuur denkt dat het niet kan, dan zal het risico wel te groot zijn. Stel je voor dat er ongelukken gebeuren, bij voorbeeld dat er doden vallen, dan komt er nooit meer een Elfstedentocht.” Yep Kramer noemde de afgelasting “een klap in het gezicht”.

    • Guido de Vries