Duidelijk geen goed debuut

Het Nederlands korfbalteam heeft gisteren in Deurne de traditionele oefeninterland tegen België met 14-8 verloren. Daarmee kwam een abrupt einde aan een zegereeks die elf duels duurde. Vorig jaar oktober werd Oranje wereldkampioen. Toen verloren de Belgen tijdens het titeltoernooi in India nog met 21-13.

De sporthal Arena in Deurne bij Antwerpen staat bekend om Belgisch succes en bleek de ideale accommodatie voor de WK-revanche. De Rode Duivels beleefden er hun eerste puntendeling in een interland tegen Nederland in 1970, gevolgd door hun eerste zege nu twintig jaar geleden en tenslotte de belangrijkste overwinning ooit, de gewonnen WK-finale van 1991: 11-10. Toen betrof het een kleine nederlaag van Nederland. Voor het verlies met zes doelpunten verschil, zoals gisteren, moet Oranje terug in de archieven naar 1982. Uitgerekend bij zijn debuut kreeg de sinds januari aangestelde bondscoach Jan Hof deze afgang met het Nederlands team te verwerken.

Hoe kijkt u terug op de wedstrijd als debuterend bondscoach?

Nou, het is duidelijk geen goed debuut. Maar ik sta met beide benen op de grond. De volgende interland is in oktober en we gaan onze tactiek analyseren, maar die wil ik ook niet meteen overboord gooien nu het één keer niet is gelukt.

Waarin verschilt die tactiek met die van uw voorganger?

Dat is niet zoveel anders. Door het gemis van Taco Poelstra heb ik besloten om een vak anders te laten spelen. Daarin lag de aanval gisteren in handen van de vrouwen, maar die konden de scoringsfunctie niet overnemen. Maar het andere vak, dat als vanouds speelde, kwam ook niet in zijn spel. Dat was de verdienste van de Belgen én het gemis aan agressiviteit van ons. We hadden gewoon een off-day.

Was er sprake van hoogmoed bij de wereldkampioen?

Nee. We hebben elkaar daarvoor te goed gewaarschuwd. Dat wil echter niet zeggen dat het ook doordringt. Ik geloof wel dat er een lichte vorm van onderschatting meespeelde.

Rust er een vloek op een wedstrijd in de sporthal Arena?

Het klopt dat de Belgen daar belangrijke overwinningen hebben geboekt maar dat geldt ook voor ons. Mijn voorganger heeft elke wedstrijd in de Arena gewonnen. Dus van een vloek is geen sprake. Wij vinden het juist leuk om in die heksenketel te spelen.