Doden en gewonden tijdens ijspret

ENKHUIZEN, 5 FEBR. Bij een toertocht over het IJsselmeer is gisteren een schaatser overleden aan een hartaanval en hebben ruim 120 schaatsers botbreuken en vleeswonden opgelopen. In Giethoorn raakten gisteren 40 schaatsers gewond door valpartijen. In andere delen van Nederland zijn het afgelopen weekeinde zeker drie mensen door het ijs gezakt en omgekomen. Een Elfstedentocht wordt in elk geval deze week niet verreden. Gisteren zei voorzitter Kroes van het Elfstedenbestuur het niet verantwoord te vinden de rit te houden.

De toertocht over het IJsselmeer tussen Enkhuizen en Stavoren ontaardde hier en daar in een chaos. Oorzaak was volgens de organisatoren de slechte gesteldheid van het ijs in combinatie met het grote aantal deelnemers. Naar schatting 30.000 schaatsers maakten de overtocht, terwijl op een paar duizend deelnemers gerekend was. Burgemeester De Vries van Nijefurd, waar Stavoren onder valt, pleitte na afloop voor een beperking van het aantal inschrijvingen. Ook uitte zij haar twijfels over de geoefendheid van sommige deelnemers.

Ook tijdens de Holland-Venetiëtocht in Giethoorn liepen schaatsers letsel op bij valpartijen. Veertig gewonden werden overgebracht naar ziekenhuizen in de omgeving. Een woordvoerder van IJsvereniging Giethoorn schat dat het evenement 60.000 belangstellenden trok.

In Emmeloord kwam een 8-jarig jongetje om toen hij door het ijs van de Urker Vaart zakte. Een 51-jarige inwoonster van Emmeloord zakte op de Espeler Vaart door het ijs en overleed later in een ziekenhuis in Zwolle. Duikers van de brandweer hebben zaterdag in het riviertje de Aa het stoffelijk overschot gevonden van een 5-jarig jongetje uit Den Bosch. Het jongetje werd sinds donderdag vermist.

De politie van Culemborg heeft vanochtend de gemeenten Buren, Maurik en Culemborg gevraagd langs de oevers van de Nederrijn en de Lek borden te plaatsen met de waarschuwing “zeer gevaarlijk ijs”.

De gevaarlijke situatie ontstaat doordat het waterpeil van de rivier ongeveer tien centimeter zal zakken. Er is al wekenlang sprake van extreem laagwater in de rivieren. Als het rivierwater onder het ijs wegstroomt blijft er een “zwevende” ijsvloer over.