Brunswijk financiert partij voor indianen en bosnegers

PARAMARIBO, 5 FEBR. Ronnie Brunswijk is naar voren getreden als financier van een Surinaamse politieke partij voor bosnegers en indianen.

De voormalige rebellenleider, thans gefortuneerd ondernemer en houthandelaar, steunt de 'Democratische Unie Suriname' (DUS), een nieuwe partij die bij de algemene verkiezingen op 23 mei wil opkomen voor de belangen van de bewoners van het binnenland. Brunswijk kreeg gisteren op een vergadering van de partij in zijn woonplaats Moengo een groots onthaal. Verwacht wordt dat hij voor het geld zal zorgen om de partij op te bouwen.

Brunswijk zei dat de mensen die achter de partij staan vroeger tot de NPS behoorden, de partij van president Venetiaan, maar nu zelf hun belangen willen behartigen. Onduidelijk is of Brunswijk zelf een politieke rol wil spelen, maar hij zei alvast wel “bereid te zijn” samen te werken met de huidige regeringspartijen NPS (creools) en VHP (hindoestaans), en niet met de NDP van oud-legerleider Desi Bouterse. Als de NDP de verkiezing in zijn district wint zal hij “ogenblikkelijk uit Moengo verhuizen”.

De politieke samenwerking tussen bosnegers en indianen is een reactie op de ontginning van hun woongebieden door buitenlandse mijn- en bosbouwbedrijven. De inwoners van het binnenland, met name jongeren, voelen zich gepasseerd en willen meeprofiteren van de hout- en goudwinning. Velen van hen houden zich daar al illegaal mee bezig. De particuliere goudwinning nam vooral toe tijdens de guerrilla-strijd van Brunswijk tegen Bouterse in de jaren tachtig.

Het Surinaamse parlement moet nog beslissen over een aantal grote concessies voor Aziatische bosbouwbedrijven in het binnenland.