Arrestaties van neofascisten en linksradicalen

ROTTERDAM, 5 FEBR. De Rotterdamse politie heeft zaterdag 75 rechtse en linkse extremisten aangehouden, onder wie vrijwel de gehele top van CP'86 en enkele prominente Centrumdemocraten.

Het merendeel van de arrrestanten werd op vrije voeten gesteld na het opmaken van proces-verbaal, drie mensen werden ingesloten omdat ze zich tegen hun aanhouding verzetten.

Onder de arrestanten bevonden zich de 25-jarige C. Kusters, die vorige maand door de rechtbank van Zutphen werd veroordeeld wegens mishandeling van een cameraman, en de 39-jarige Groningse activist E. Homan, voormalig voorman van de knokploeg 'Aktiefront Nationaal Socialisten'. In totaal werden 35 rechts-extremisten en 40 linkse tegenbetogers aangehouden.

Vrijdag verbood loco-burgemeester Simons de extreem-rechtse demonstratie en tevens een tegenbetoging van het zogeheten Stedelijk Anti-Fascistisch Overleg. De neonazi's wilden protesteren tegen het verbod op het dragen van Nederlandse vlaggetjes op zogeheten bomberjacks. Een aantal scholen in het zuiden van de Randstad heeft zo'n verbod ingesteld omdat de vlaggetjes tot confrontaties tussen autochtone en allochtone leerlingen leidden.

In december verbood Rotterdam al een gezamelijke betoging van CP'86 en de Centrumdemocraten tegen het 'vlaggetjesverbod', die had moeten eindigen bij het standbeeld van de H. Tollens, dichter van de regels 'Wien Neerlands bloed in d'ad'ren vloeit, van vreemde smetten vrij'. De betoging werd ditmaal aangevraagd onder de naam 'de Nieuwe Jonge Geuzen', een van de schuilnamen waarvan CP'86 zich bedient. Eerder noemde men zich 'Nationale Revolutionaire Actie' en 'Fundamentalistische Arbeiderspartij'. CP'86 houdt geen illegale betogingen meer onder eigen naam omdat een partijverbod dreigt.

Zowel de neonazi's als linkse tegenbetogers probeerden zaterdag in de Rotterdamse binnenstad folders te verspreiden onder het winkelend publiek. De neonazi's richtten zich in hun strooibiljeten met name op 'gabbers', kaalgeschoren liefhebbers van housemuziek en XTC-pillen. Vroeg in de middag was er een korte schermutseling op de Coolsingel. Tegen de avond kwam het daar opnieuw tot een opstootje toen een aantal vrijgelaten antifascisten werd opgewacht door vijftien skinheads. Daarbij raakte een 41-jarige Rotterdammer aan hoofd en pols gewond. De politie slaagde er niet in de skinheads aan te houden.

Onder de arrestanten bevonden zich de CP'86-raadsleden M. Freling en S. Mordaunt en partijsecretaris T. Mudde van CP'86. De Centrumdemocraten lieten zich in de politiecel vertegenwoordigen door het Utrechtse raadslid M. de Regt, fractiemedewerker van Kamerlid H. Janmaat, en het Rotterdamse raadlid J. Teijn. Ook de voormalig leider van de Nederlandse Volksunie J. Glimmerveen werd aangehouden.