VS geven 2 mln hulp hongersnood N-Korea

WASHINGTON/GENÈVE, 3 FEBR. De Verenigde Staten geven Noord-Korea twee miljoen dollar om de hongersnood te bestrijden die is ontstaan door overstromingen.

Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zal het Amerikaanse bureau voor ontwikkelingshulp (USAID) het geld uitkeren aan het Wereldvoedselprogramma (WNF) van de Verenigde Naties om voedsel voor Noord-Korea te kopen.

Verscheidene internationale hulpinstellingen, waaronder het Internationale Rode Kruis in Genève, hebben deze week gewaarschuwd dat miljoenen inwoners van Noord-Korea door acute hongersnood worden bedreigd omdat ernstige overstromingen in augustus vorig jaar grote arealen landbouwgrond hebben vernield. Pas na de volgende oogst, in september van dit jaar, zou Noord-Korea weer kunnen rekenen op voedsel van eigen bodem.

Zuid-Korea heeft gezegd te twijfelen aan de ernst van de voedselcrisis bij zijn communistische noorderburen. Seoul heeft gezegd dat Pyongyang de voedselschaarste “bewust overdrijft”. Zuidkoreaanse woordvoerders zeiden tevens te vrezen dat internationale voedselhulp niet terechtkomt bij de burgers maar bij het leger.

Volgens het WFP lopen “enkele miljoenen Noordkoreanen onder wie 2,5 miljoen vrouwen en kinderen” de kans in de huidige strenge winter van honger te sterven. Noord-Korea heeft naar schatting 23 miljoen inwoners. De VS gaven afgelopen herfst een bedrag van 225.000 dollar aan het kinderfonds van de VN, UNICEF.

Noord-Korea accepteerde na de overstromingen van vorig jaar voor het eerst buitenlandse voedselhulp, onder meer rijst uit Japan. Door de overstromingen zou Noord-Korea bij de komende oogst zeker een miljoen ton graan te weinig produceren.

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur, Anthony Lake, is gisteren naar Azië vertrokken voor besprekingen met Zuid-Korea en Japan over de huidige relaties met Noord-Korea. (Reuter, AP)