Vrouwenkamp

In de bespreking van Indië, een verre oorlog van dichtbij in de boekenbijlage van 27 januari wordt vermeld dat van de Nederlandse verzetsstrijders die in handen vielen van de Kempeitai, de mannen werden onthoofd en de vrouwen langdurige gevangenisstraf kregen. Reeds eerder hoorde ik de schrijfsters, Esther Captain en Annelies van der Schatte Olivier, in een radio-interview hetzelfde beweren en “dat de Japanner het een te grote eer zou vinden om vrouwen te executeren”.

Helaas moet ik deze bewering tegenspreken. Mijn zusje Luut werd in 1943 op 23-jarige leeftijd, samen met een groep mannen op Antjol door onthoofding terechtgesteld. Het is mij bekend dat meer vrouwen voor verzetsdaden in Indië zijn terechtgesteld. Het is hoogst ergerlijk dat dit soort uitspraken door de schrijfsters, maar ook door de interviewster en de recensent, niet worden geverifieerd. Navraag bij het RIOD zou voldoende zijn geweest om hierover exacte informatie te verkrijgen.

    • Roelof Ubels