Vienna coup in Milaan

Eind januari was bridgend Nederland voor enige tijd stadhouderloos. Het topkader van de Nederlandse Bridge Bond vertoefde in Milaan, waar de Promotie Week van de Europese Bridge Liga werd gehouden. De aangesloten landen wisselden tijdens de week gegevens met elkaar uit over bridge-organisatie en -educatie. Nederland heeft op dat vlak een uitstekende naam opgebouwd. Menig land kijkt dan ook verlekkerd naar de infrastructuur van onze bond. Aan het thuisfront daarentegen leek niemand de bobo's erg te missen. Het bridgeleven ging gewoon door. Een groter compliment voor onze bobo's is nauwelijks denkbaar, want delegeren is een kunst, nietwaar?

Een van de Nederlandse officials in Milaan was Paul Maris uit Lelystad, expert op het gebied van het Europese meesterpuntensysteem. Op een avond deed Maris daar mee aan een parendrive voor genodigden. Hij was gekoppeld aan de Finse nummer 1 speler Kauko Koistinen. Na de prachtige speelzaal bewonderd te hebben, zag Koistinen dat tienvoudig wereldkampioen Benito Garozzo ook van de partij was. Kauko en Paul hoopten natuurlijk tegen de Italiaanse maestro te mogen spelen. Zo'n kans krijg je maar eens in je leven. Helaas zat Garozzo in de A-lijn en de Fins-Nederlandse combinatie in de B-lijn. Het speelschema was simpel: één spel per tafel en dan in je eigen lijn doorschuiven. Wonder boven wonder echter besloot de wedstrijdleiding ergens halverwege tot een switch en voor ze er erg in hadden zaten Paul en Kauko aan de tafel van Benito, die speelde met de Brit Bill Pencharz, de toekomstige president van de EBL. Hoffelijk complimenteerde Maris Garozzo met zijn lezing van die middag terwijl hij ondertussen zijn kaarten rangschikte. Hij telde negentien punten met een mooie zeskaart ruiten, nota bene net op dat ene spel dat hij in zijn leven tegen de legendarische Italiaan ging spelen: Noord gever Noord Niem. kw. Schoppen V103 Harten V4 Ruiten 6432 Klaver AVB6 West Oost Schoppen H98652 Schoppen B Harten H97 Harten B1086532 Ruiten - Ruiten V98 Klaver 10932 Klaver 54 Zuid Schoppen A74 Harten A Ruiten AHB1075 Klaver H87

West Noord Oost Zuid

Garozzo Koistinen Pencharz Maris

2Schoppen 1) pas pas 3SA

pas 4SA 2) pas 6Ruiten

pas 6SA 3) pas pas

pas

1) zwakke twee schoppen, 2) kwantitatief, 3) sans betaalt beter, het is paren, niet waar?

Stevig doorbieden van de Fin met name. Garozzo startte met Klaver10 die naar de heer liep. Maris telde al twaalf slagen, maar in paren ga je voor de up. De leider speelde eerst RuitenA, stak naar klaveren over, sneed op RuitenV en incasseerde de rest van de ruiten. Vervolgens sloeg hij HartenA (!) en op dat moment vouwde Garozzo zijn kaarten dicht. Maris liet hem voor de zekerheid nog even SchoppenA-derde zien, maar de oude meester, die de eindfiguur had zien aankomen, had de kaarten al ingepakt. De manoeuvre van het slaan van HartenA heet in de literatuur een Vienna Coup. West zit daarna in een schoppen/harten dwang gevangen voor de dertiende slag. Eén spel in je leven tegen Garozzo en dan 80 procent. Dat pakken ze Maris en zijn Fin nooit meer af. Pencharz volstond met een “well played”.

De Nederlandse delegatie was net op tijd op vaderlandse bodem teruggekeerd om op 30 januari het eerste Nationale Nederlanden viertallentoernooi mee te maken. Plaats van handeling: het nieuwe grote Bridge-Home in Zoetermeer. Het moet gezegd, deze locatie is werkelijk een parel voor het bridgeleven in de randstad.

Een van de grote winnaars die dagen heette Gert-Jan Paulissen. Zaterdag werd hij met Jaap van der Neut tweede op het Speedcard (tien minuten voor iedere drie spellen) Toernooi in Amsterdam, zondag won hij met Meerstaete Zoetermeer en maandag walste hij met zijn club Hok over het Utrechtse BCO 2. Uit die bekerwedstrijd een spel waar Paulissen zich als een ware acrobaat uit een penibele situatie redde:

Zuid gever Noord NZ kw. Schoppen 9853 Harten V62 Ruiten AB983 Klaver 3 West Oost Schoppen 6 Schoppen H742 Harten HB10954 Harten 7 Ruiten 102 Ruiten V764 Klaver AV72 Klaver B1096 Zuid Schoppen AVB10 Harten A83 Ruiten H5 Klaver H854

Paulissen opende de zuidhand met 1Klaver, west volgde 1Harten, noord gaf een negatief doublet (belooft vierkaart schoppen) en zuid besloot het bieden met 4Schoppen. West startte met Ruiten10 voor de boer in dummy. Gert-Jan Paulissen speelde schoppen naar de vrouw en sloeg troefaas. Hij nam RuitenH over met het aas en speelde Ruiten9, oost dekte en zuid troefde. Nu volgde KlaverH (!) voor het aas in west die de kleur doorspeelde. Dummy troefde, harten was voor het aas, klaveren getroefd, een hoge ruiten en de vijfde ruiten, waardoor het laatste troefje uit de hand nog en passant werd gemaakt.

Van 9 tot 11 februari wordt het vierde Internationale Forbo Viertallentoernooi gehouden in het Kurhaus op Scheveningen. Inl.: 070-3970405 of 3542402. Parallel strijden dit jaar voor het eerst vier van de sterkste landen ter wereld om de Forbo Nations Cup: Frankrijk, Italië, Nederland (Muller-De Boer, Leufkens-Westra) en een zeer sterke Pools-Amerikaanse combinatie. Uiteraard is er rama met commentaar van Toine van Hoof: vrijdag 20-24 uur, zaterdag 21-24 uur. Toegang vrij.

    • Jan van Cleeff