Terugval Ajax

Verkeert Ajax sinds de winterstop in een crisis? Eén punt uit twee competitieduels en een nederlaag tegen eerste-divisieclub Cambuur in het bekertoernooi. Wat zou de oorzaak zijn van deze plotselinge terugval?

Hans Kraay, oud-voetballer en coach, commentator: “Het gaat nu minder met Ajax omdat de club de afgelopen weken twee spelers miste die een vitale rol in het systeem vervullen, Overmars en Finidi. Het is een goede zet geweest om Hoekstra aan te trekken, maar hij bestrijkt nog niet zo'n groot deel van het veld als Overmars. Verder speelt de zeer onderschatte factor geluk een rol. Waar het Ajax vorig jaar steeds meezat, heeft het nu een paar wedstrijden echt tegen gezeten. Toch denk ik dat Ajax binnenkort het ritme weer te pakken zal hebben. Er is zoveel kwaliteit. Ik kan me ook niet voorstellen dat de spelers verzadigd zijn. Een sporter wil altijd winnen. De enige vraag is eigenlijk hoe iemand als bijvoorbeeld Blind omgaat met de kritiek die plotseling op hem neerdaalt. Als hij zich daar te veel van aantrekt, kan het langer duren voor hij en Ajax weer terug op niveau zijn. ”

Rico Schuijers, sportpsycholoog: “Dat Ajax minder presteert, valt vooral op omdat het heel lang heel goed is gegaan. Op zich is het niet vreemd wanneer een sporter of een sportploeg een mindere periode doormaakt. Het afgelopen jaar stonden de Ajax-spelers er steeds op de belangrijke momenten, maar dat heeft wel energie gekost. Nu merken ze pas hoe moe ze zijn. Met als gevolg een terugslag. Op zo'n moment is het belangrijk dat de coach zijn spelers niet afvalt. Van Gaal is wat dat betreft een goeie. Voor hem zijn winst en verlies ook niet hetzelfde als succes en falen. Nu is het zaak dat iedereen zich weer bewust wordt van zijn taak. Ze moeten terug naar de basis, die bal goed passen, hun man strak dekken. Een aansprekende wedstrijd helpt ook om de scherpte terug te krijgen. Het is een mentale kwestie, want voetballen zijn ze natuurlijk niet verleerd.”

Emile Ratelband, management-goeroe: “Voor de duels tegen Madrid en Gremio heb ik Ajax een training gegeven. Om duidelijk te maken dat ze zich altijd kunnen motiveren, ging ik op zoek naar metaforen. Nou, op een gegeven moment had Kluivert een spin op z'n gezicht en liep voorzitter Van Praag met een slang om z'n nek rond. Dat soort dingen. Ach, als ze me weer nodig hebben, bellen ze wel. Maar ze hebben me nu niet nodig, want er is niets aan de hand. Je wint een hele tijd alleen maar en opeens verlies je. Mogen ze alsjeblieft een keer een steekje laten vallen? Die jongens hebben toch het recht om van de hemel weer even naar beneden terug te keren! Zo'n nederlaag is zelfs alleen maar positief, het geeft de spelers de gelegenheid zich een beetje te bezinnen. Ajax heeft een geweldig elftal met misschien wel de beste trainer ter wereld. De spelers moeten weer even dat gevoel van 'Tsjakka, de beuk erin' krijgen. Dan winnen ze gewoon weer de Europa Cup.”

Sjaak Swart, mister Ajax: “Misschien zijn sommige spelers momenteel meer met hun gedachten bij hun toekomst, want het is opvallend dat juist die jongens waarvan het contract afloopt minder in vorm zijn. Verder wordt Overmars natuurlijk gemist. Maar deze mindere periode zal niet langer dan een paar weken duren. Mindere periodes duren bij Ajax nooit langer dan een paar weken. Het Ajax uit de vroege jaren zeventig verloor ook weleens een wedstrijd, maar nooit als het er echt om ging. Anders sta je niet drie jaar aan de wereldtop.”

Ronald Spelbos, trainer van FC Utrecht: “Wij zijn er goed in om dingen erger te maken dan ze zijn. Wat is nou twee keer verliezen? Ik hou me liever bezig met Utrecht. En als Van Gaal hetzelfde doet bij Ajax, komt het allemaal wel weer goed.”

Youp van 't Hek, cabaretier en Ajax-supporter: “Ik zag het aankomen, eerst Overmars uitgeschakeld, daarna Reuser. De grote tijd is voorbij, dacht ik toen. Misschien dacht ik dat daarvoor eigenlijk al, toen Van Gaal na Tokio zo stond te schreeuwen op het Museumplein. 'Wij zijn de beste van... ' Héél Amsterdam schaamde zich toen. Die overmoed, hè. Dat kon niet goed gaan. Het zijn trouwens wel slechte verliezers, vooral die de Boertjes en Blind. Die excuses na Cambuur: Het veld dit, de scheidsrechter dat. Eerlijk gezegd had ik na die nederlaag een lekkere rilling. Ik ben momenteel gewoon even uitge-Ajaxed. Ajax-repen, Ajax-lollies, mijn zoon slaapt zelfs onder een Ajax-dekbed. Maar het komt wel weer goed hoor met Ajax. Als ze rustig blijven en niet op elkaar gaan schelden, pakken ze dit seizoen zeker nog één grote prijs.”

    • Paul de Lange