Stork verkoopt airco-activiteiten

Stork gaat zijn werkmaatschappij Stork Refac (airconditioning- apparatuur) verkopen aan HCF-Lennox. Stork denkt dat dit onderdeel meer perspectief heeft binnen deze Frans-Amerikaanse joint venture, die zich specifiek toelegt op de vervaardiging van airconditioners.

Stork Refac heeft vestigingen in Nederland (Amersfoort), Spanje, Belgie, Duitsland en Engeland. Er werken 300 mensen, de jaaromzet bedraagt 100 miljoen gulden. Stork meldt niet welk resultaat Refac vorig jaar heeft geboekt. Maar het bedrijf doet het 'redelijk goed', zo meldde een woordvoerder.

Bij de fabricage van airconditioning-apparatuur is sprake van een concentratietendens. Stork Refac is volgens Stork een te kleine speler om op eigen kracht voldoende toekomst te hebben. HCF-Lennox omvat bedrijven in Engeland, Frankrijk en Duitsland met merken als Lennox, Cliref, Hermekit, Frimair, Sofica en Sereth Refrigeration.

Door de overname van Refac ontstaat een van de grotere Europese ondernemingen op het gebied van airconditioning, verwarming en luchtbehandeling.

Stork doet geen mededelingen over de overnamesom. Het is de bedoeling de transactie in mei af te ronden.