SOUPE PANACHÉE

Op kookles maakten we 25 jaar geleden crème panachée door vanille- en chocoladevla tegelijk in een schaaltje te schenken, beide tegelijk, recht tegenover elkaar en even snel. In Californië doen ze dat ook met soep. Maak de soepen tevoren en eet ze na een schaatstocht, met carnaval of op een (studenten)feest.

Voor ongeveer zes personen:

Erwtjessoep: Smelt een klontje boter in een pan en fruit hierin een gesnipperde ui en twee teentjes knoflook gedurende 2-3 minuten. Schenk 1 liter kippebouillon of groentebouillon in de pan en breng de bouillon aan de kook. Doe er 200 gram geschilde en in stukken gesneden aardappels bij en kook ze 10 minuten. Voeg 600-700 gram diepvrieserwtjes toe en theelepel tijm. Kook de soep tot de erwtjes gaar zijn. Pureer het mengsel in een foodprocessor, schenk de soep terug in de pan en voeg zout, peper en cayennepeper toe.

Tomaten-paprikasoep: Maak drie rode paprika's schoon en snijd het vruchtvlees in stukjes. Breng in een pan 2 blikjes gepelde tomaten met hun sap, de paprikastukjes, 1 bouillontablet, 1 theelepel gemberpoeder en vers gemalen peper aan de kook. Laat de soep zachtjes een half uur koken. Pureer de soep, verdun indien nodig met een beetje water, voeg zout en peper naar smaak toe.

Presentatie: Breng beide soepen apart aan de kook. Schenk ze tegelijk en met dezelfde snelheid in kommen. Garneer met een lepel zure room en fijngesneden blaadjes verse basilicum. Zet kaas en stokbrood op tafel en drink Dokkumer koffie toe; dat is koffie met een borrelglas Beerenburg en slagroom op de manier van Irish Coffee.

    • Annelène van Eijndhoven