Schijnwerpers tegen Haagse homo-overlast

DEN HAAG, 3 FEBR. De bewoners van de Haagse Archipelbuurt zetten fototoestellen en schijnwerpers in tegen de overlast die ze ondervinden van homo's in de naburige Scheveningse Bosjes. Verder worden autokentekens van homo's die in het park met elkaar vrijen genoteerd en vegen de omwonenden het bos regelmatig schoon.

Donderdagavond belegde het comité een bijeenkomst met enkele Haagse gemeenteraadsleden om hun ongenoegen te tonen. “Condooms liggen overal tussen de begroeiing, auto's rijden af en aan en we zien die mannen met de broek op hun enkels tussen de bomen staan”, vertelt voorzitter E. Postma van het buurtcomité. Gemeenteraadsleden die in december op uitnodiging van de bewoners kwamen kijken, concludeerden dat de overlast groot is. Volgens Postma is er in het park zelfs sprake van prostitutie: “Er gaat geld om tussen de homo's, we hebben dat zelf gezien. Maar zolang we dat niet kunnen bewijzen en zolang het college weigert met ons mee te gaan om een kijkje te nemen, zijn we machteloos.”

De bewoners klagen al drie jaar over de overlast in hun park. Eind december stelde het Haagse college van B en W voor de ontmoetingen tussen homo's in een zone in het park te gedogen. In het Haagse Bos is al een gedoogzone voor de ontmoetingen tussen homo's. Volgens Postma schept een zone in de Scheveningse Bosjes een “onmogelijke situatie”. Het buurtcomité praat op 26 februari met burgemeester A. Havermans en de wethouder. Raadslid W. Stolk van de CDA-fractie, zelf woonachtig in de Archipelbuurt, vindt “dat het afgelopen moet zijn in het Scheveningse Bos”. Volgens hem moet de raadscommissie algemene bestuurlijke aangelegenheden zich met de kwestie gaan bemoeien.

“Met de mannen die er voor uit komen homo te zijn, is wel te praten. Als je ze vertelt dat hun vrijages overlast veroozaken, zijn ze vaak stomverbaasd. Voor hen betekent een bezoek aan het park gewoon plezier. Met de getrouwde homo's kunnen we erg moeilijk in contact komen. Vooral zij zullen zich bedreigd voelen door onze camera's en dat is ook de bedoeling”, vertelt Postma. Ze zegt nog niet te weten wat met de foto's wordt gedaan. De zakken met opgehaald vuil worden achtergelaten op de stoep van “verantwoordelijken”, zegt Postma. Wie dat zijn wil ze niet vertellen. De schijnwerpers komen binnenkort te staan bij de kinderspeelplaats en een ingang van het park.