Ritsma leunt na eerste dag WK tevreden achterover

INZELL, 3 FEBR. Als er vooraf nog een spoortje van twijfel in zijn hoofd rondspookte dan was dat na de eerste dag van de wereldkampioenschappen schaatsen geheel verdwenen. Rintje Ritsma maakte gisteren na de vijf kilometer wel een heel ontspannen indruk. Of hij de wereldtitel al op zak had. Of hij in Inzell vertoefde voor een skivakantie in plaats van een mondiaal titeltoernooi.

De koele cijfertjes gaven Ritsma kennelijk alle reden tevreden achterover te leunen. Op de 1.500 meter een tiende seconde voorsprong op Ids Postma en 1.2 op Shirahata. Wat kan hem nog gebeuren in de wetenschap dat hij dit duo op de tien kilometer negen van de tien keer de baas blijft? Zelfs een olifant is niet in staat de beer van Lemmer nog de weg te versperren naar de prolongatie van zijn wereldtitel.

Voor hem staan twee punten Schwarzwalder chocoladetaart die al snel zijn verorberd. Ritsma probeert tussen een paar happen duidelijk te maken waar hij zijn ontspannen gevoel vandaan haalt. Want als er een sporter de spanning aankan van het moeten presteren op het allerhoogste niveau is hij het. De Friese spierkolos die ondanks zijn gewicht (bijna 95 kilo) lijkt te zweven over het ijs. “Ik heb hier niet het gevoel dat we met een wereldkampioenschap bezig zijn. Vooraf dacht ik: 'die wedstrijd pak ik nog even mee'. Naar het Europees kampioenschap heb ik heel anders toegeleefd. Ik wist dat mijn sponsor met promotie-acties zou komen in de Thialfhal. Dan zeggen ze wel vooraf: 'Het maakt ons niet uit hoe je rijdt', maar toch ben je in spanning. Je twijfelt eraan of ze wel met je willen doorgaan het volgend seizoen. Nu maak ik me daarover geen zorgen meer. Op het ijs kan ik me weer helemaal ontspannen. Terwijl dit sportief gezien toch het belangrijkste toernooi van het seizoen is.”

Misschien scheelde het dat de verwachte aanval van de Japanners vooralsnog niet meer bleek dan een paar speldeprikjes. Hiroyuki Noake won voor Postma en Ritsma de 500 meter, maar zakte op de vijf kilometer volledig door het ijs. In een poging de ontstuimig gestarte Ids Postma bij te houden vergaloppeerde de marketingstudent zich op dramatische wijze (7.06,99). Ritsma's coach De Vegt later: “Als je tegenstander zo hard van start gaat als Postma moet je je eigen race blijven rijden. Als je dat niet kan, dan is het of de coach die faalt of het hoofd dat het niet kan verwerken.”

Keiji Shirahata zit nog in het spoor van Ritsma, mede dankzij een goede 500 meter (37.84). De Japanner heeft zich wat meer toegelegd op het sprintwerk en dat gaat altijd ten koste van de lange afstanden. Vandaar dat Ritsma op de tien kilometer geen serieuze concurrentie meer van de 22-jarige Japanse kampioen uit Hokkaido hoeft te verwachten. Op de vijf kilometer verloor Shirahata in elk geval drieëeneenhalve seconden op Ritsma.

De Aziaten, die het wereldkampioenschap nog van enige spanning hadden kunnen voorzien, lieten het dus opnieuw afweten. Alleen in de voorbereiding wonnen ze voor de buitenwacht de koude oorlog door te verklaren dat Ritsma er niet bepaald fit uitzag. Sommige buitenlandse kranten meenden die opmerking te moeten aangrijpen om Shirahata te bombarderen tot de torenhoge favoriet. Ritsma raakte er niet van onder de indruk. “Als het belangrijk wordt schaatsen die jongens ineens niet meer zo hard”, wist hij vantevoren. “In de World-Cupwedstrijden is het steeds een ander die goed presteert. Alleen Shirahata en Aoyanagi blijven enigszins constant. Van Noake was ik voor de vijf kilometer niet helemaal zeker. Hij kan immers op de 1.500 meter ook nog akelig hard rijden en dan misschien boven zichzelf uitgroeien. Maar Ids Postma heeft voor mij goed werk geleverd. Ik heb hem dan ook gefeliciteerd met zijn goede tijd.”

Wopke de Vegt heeft een eenvoudige verklaring voor het feit dat de Japanners het gisteren, op het moment suprême, lieten afweten. “Ze zijn nog niet in staat om te pieken. Om naar een hoogtepunt in het seizoen te groeien. In november rijden ze fantastische tijden, maar dat houden ze nooit maanden lang vol. Op het WK zijn de meesten opgebrand.” Dat gold dus zeker ook voor Noake die onlangs in Italië nog 6.49 reed op de vijf kilometer. Volgens De Vegt echter ook onder ideale omstandigheden.

Rintje Ritsma richtte aldus gistermiddag zijn vizier maar weer op een oude bekende, Ids Postma. Het duel tussen Ids en Rits, dat vandaag al meteen een directe confrontatie oplevert op de 1.500 meter, is een herhaling van de tweestrijd van het EK in Heerenveen. Zij het dat Ritsma nu al een minieme voorsprong heeft en in de Thialfhal pas op de tien kilometer het toernooi naar zijn hand kon zetten. Hij wil morgen het liefst met een iets ruimere marge starten op de tien kilometer. “Het is toch prettiger om verdedigend te schaatsen. Voor de toekomst zie ik Ids trouwens wel als een gevaarlijke concurrent. Hij gaat nog beter rijden op de lange afstanden.”

Uren nadat de Nederlanders de toon hadden gezet voor het klassement volgde de Bart Veldkamp-show. De schaatsbelg reed onder wat betere omstandigheden, het was inmiddels kouder geworden, net als in Heerenveen de beste tijd: 6.50,37. De tribunes vertoonden in de schemering al heel wat lege plekken. Kennelijk hadden de buitenlandse supporters niet meer gerekend op de krachtsexplosie van de Hagenaar.

Het fraaie Ludwig Schwabl-stadion, dat ingeklemd zit tussen een paar Alpenreuzen, was gisteren sowieso niet volledig bezet geweest, terwijl er volgens de officiële mededelingen al maanden geen kaart meer te krijgen zou zijn voor het WK. Ritsma kon het niet nalaten de schuld voor de “lelijke gaten” op de tribunes in de schoenen te schuiven van de KNSB. De schaatsbond heeft via subsponsor OAD de meeste toegangsbewijzen verkocht in combinatie met een busreis. Uiteindelijk bleven er door deze koppelverkoop duizend kaarten over. Een schadepost van 80.000 gulden die vermoedelijk voor rekening komt van OAD. De kaarten konden op het laatste moment niet meer worden verkocht.

    • Erik Oudshoorn