Militair oproer in Guinee escaleert

CONAKRY, 3 FEBR. De muiterij in het Westafrikaanse Guinee is gisteravond onverwachts geëscaleerd. Bij beschietingen in de hoofstad Conakry zouden zeker 20 doden en meer dan 70 gewonden zijn gevallen.

Dat heeft een woordvoerder van het centrale ziekenhuis in Conakry gemeld. Ten minste acht van de doden zijn burgers, die in het centrum om het leven kwamen bij een granaatinslag.

Muitende soldaten schoten het presidentieel paleis in de hoofdstad met kannonnen in brand. President Lansana Conté zou zich nog in het brandende paleis bevinden. De luchthaven is ingenomen en gesloten. Een aantal buitenlanders heeft een veilig heenkomen gezocht in ambassades.

Het is niet duidelijk wat de oproerige soldaten beogen. Oorspronkelijk leken hun acties uitsluitend een protest tegen het feit dat de soldij te laag is en niet tijdig wordt uitbetaald. In een radiotoespraak maakte Conté evenwel gewag van een klein groep soldaten die de macht zou willen overnemen.

Conté riep via de radio de ontevreden militairen op naar de kazerne terug te gaan. Hij beloofde hun inkomenseisen maandag in te willigen. Met een groepje muiters dat de macht zou willen grijpen, zou hij zelf afrekenen.

Volgens waarnemers is echter slechts een klein deel van de opstandige militairen naar de kazernes teruggekeerd. Gisteravond circuleerden in de hoofdstad pamfletten met de oproep een einde te maken aan corruptie en nepotisme en de rechtsorde te herstellen. De laatste verkiezingen (in 1993) zouden onrechtmatig zijn geweest, aldus de pamfletten.

De president maakte voor de radio een zelfverzekerde indruk. Conté heeft de minister van defensie onmiddellijk ontslagen en een nachtelijk uitgaansverbod afgekondigd.

Lansana Conté greep zelf als militair de macht in Guinee in 1984. Na een democratiseringsproces werd hij in 1993 in omstreden verkiezingen tot burgerpresident gekozen. Lansana Conté voerde na zijn staatsgreep radicale economische hervormingen uit. Er kwamen een marktgerichtere economie en privatiseringen. De hervormingen leidden echter ook tot ontevredenheid onder burgers en militairen.

Het is de tweede keer binnen een week dat militairen in een Westafrikaans land in opstand komen. Afgelopen zaterdag gooide de opperbevelhebber van het Nigeriaanse leger het burgerbewind van Mahamane Ousmane omver.

Het Islamitische Guinee is een belangrijke producent van bauxiet en is rijk aan bodemschatten. In het parlement hebben zich zowel politici van de oppositie als van de regeringspartijen in het verleden sterk gemaakt voor verbetering van de soldij. Vorige maand kregen de ambtenaren een loonsverhoging van 18 procent, maar de soldij werd niet verhoogd. (AFP, Reuter)