Met te hoge angst-score snel naar de hulpverlener

Het onderste boven: Schizofrenie. Zondag 4 febr., Veronica, 22.35u; 11 febr.: Dementie.

Hoe kom ik van mijn verslaving af? En van mijn depressies, mijn angsten en fobieën? Op zondagavond geeft René Diekstra, hoogleraar klinische psychologie, in het programma Het onderste boven, onder het motto 'informeren, herkennen en erkennen', tips om beter om te gaan met psychische problemen. Hoewel het aantal mensen dat in aanraking komt met de geestelijke gezondheidszorg groeit, is er bij het grote publiek weinig bekend over psychische stoornissen. De weg naar hulpverlenende instanties blijkt slecht te vinden en veel mensen blijven met problemen zitten. Om deze stoornissen bespreekbaar te maken besloot het Nationaal Fonds Geestelijke Volksgezondheid (het NFVG) in samenwerking met Veronica een informatief programma te maken over de meest voorkomende klachten. Dit resulteerde in de zesdelige reeks Het onderste boven gepresenteerd door Elsemieke Havinga en René Diekstra, schrijver van populaire troostboeken zoals Als het leven pijn doet, Je verdriet voorbij en Pleister voor de ziel.

De programmareeks, waar al vier delen van zijn uitgezonden, behandelt stress, angst &e fobien, depressies, alcoholverslaving en - nog uit te zenden - schizofrenie en dementie. Mensen die ervaren hebben hoe het is om te leven met psychische problemen vertellen hun verhaal, professor Dijkhuis van het NFVG geeft informatie en er wordt op een begrijpelijke manier uitgelegd hoe je symptomen kunt herkennen, hoe je er mee om zou kunnen gaan en welke hulp beschikbaar is. Via een gratis 06-nummer van het NFVG, dat meerdere malen wordt vermeld, kunnen geïnteresseerden schriftelijk informatie opvragen en voor een persoonlijk gesprek wordt doorverwezen naar Korrelatie.

Het onderste boven blijkt veel los te maken. Na elke uitzending vragen gemiddeld tienduizend mensen informatie op en bij Korrelatie komen veel telefoontjes binnen van mensen die om hulp of advies vragen, twee à drie keer zo veel als het gemiddelde. Marcel Senten, voorlichter bij Korrelatie, kan deze enorme belangstelling niet echt verklaren. Hij vermoedt dat de onderwerpen veel mensen aanspreken en dat de manier van presenteren - Diekstra is een publieksvriendelijke deskundige en de kijker wordt rechtstreeks aangesproken - drempelverlagend is. Halfverwege het programma, voor de reclame, kunnen de kijkers thuis een test doen om uit te vinden of zij misschien zelf ook last hebben van depressies, stress of angsten, of dat ze toch niet een beetje te veel drinken. Met op de achtergrond een onheilspellende drum en een stem die klinkt alsof hij politieberichten doorgeeft (“heeft u op vier december omstreeks zes uur vijfendertig....”) komen een aantal testvragen in beeld die je voor jezelf beantwoordt. Na de reclame volgt dan de uitslag. Scoort iemand te hoog op deze test dan adviseert Diekstra hem of haar, desnoods met de resultaten van de test onder de arm, zich zo spoedig mogelijk bij een hulpverlener te vervoegen.

    • Simone Barneveld