Heilige grond

Aanvankelijk werd het aangelegd als een Paradestrasse voor het Duitse leger. Maar in 1948 werd uit het puin van veertig hotels en 600 huizen die de Duitsers hadden gesloopt ter versterking van de Atlantikwall, het circuit van Zandvoort gebouwd. De eerste race werd gehouden door de British Racing Drivers Club. Ascari won er op 17 augustus 1952 de eerste Grand Prix, Niki Lauda op 25 augustus 1985 de laatste. De 4,2 kilometer lange renbaan was door het geaccidenteerde terrein moordend voor rijder en wagen. Toch spraken alle groten uit de Formule I bijna liefkozend over de renbaan in de duinen. Onder meer Roger Williamsen, Piers Courage, maar ook Rob Slotemaker verloren er hun leven. Tot halverwege jaren tachtig de baan werd 'geamputeerd' tot 2.519 meter door de aanleg van wat onbestemd ogende bungalows van Grandorado. Voor Zandvoorts Grand Prix, het handelsmerk van de wereldberoemde baan, is het doek wellicht voorgoed gevallen.