Heilig

De Zwarte Madonna van Czestochowa legt het gegarandeerd tegen hem af. De heiligheid die Theo van Seggelen in zijn nog jonge leven heeft vergaard is door normale pelgrims niet meer bij te benen. Een man om te wantrouwen dus.

Daar denkt een aantal media anders over. Er gaat geen week voorbij of de voorzitter van de spelersvakbond VVCS wordt in krant en weekblad breed uitgesmeerd als een curiosum van moraal en fatsoen. Integer, sereen, onthecht, dienstbaar, gevoelig, Van Seggelen catapulteert zich in zijn patersproza zo ver weg van het menselijke kwaad dat, mocht ze nog leven, freule Wttewaal van Stoetwegen een kruis zou slaan. Alleen de gelofte van kuisheid ontbreekt nog.

Een catacombe-christen in dienst van het Nederlandse voetbal, zou het? De meeste heiligenlevens verdragen het volle licht niet en moeten het van hun ondergrondse reputatie hebben, wat dat betreft zou het kunnen. Maar in de gloed van zijn getuigenisdwang laat Van Seggelen zich soms op een klein leugentje betrappen. Op een wereldse zonde, zeg maar.

De voorzitter van de VVCS is de laatste tijd vooral in de weer om via interviews zijn visionaire en morele betrokkenheid in de zaak-Bosman ta laten opglanzen. Als we hem mogen geloven heeft hij jaren naast de Belgische rebel gestaan. “Iedereen heeft zitten slapen, behalve wij. Wij waren al tien jaar met die zaak bezig.” Bosman denkt daar anders over. De transferpionier verklaarde voor de camera's van de NOS dat de VVCS helemaal niet achter hem stond. Alleen van de Franse spelersvakbond mocht hij in zijn eenzame strijd enige steun ondervinden. De kritiek van Bosman op de VVCS is, al dan niet na conspiratie met Van Seggelen, nooit uitgezonden.

Nog hypocrieter is de suggestie van Van Seggelen dat de VVCS na de scheiding van Sport Promotion weer back to basic is. Weg van het slijk der aarde, verdiept en verstild in de zingzang van het vakbondsideaal. De VVCS-voorzitter in de rol van nanny. Toch een vraagje: zou hij de riante vergoeding als bestuurslid van het CFK (pensioenfonds voor spelers) keurig in de arbeiderspot hebben gestort, zoals dat van principiële vakbondsleiders mag worden verwacht? En als de VVCS zo vies van geld is waarom dan een schoenencontract afsluiten met Patrick Kluivert?

Laat het engelenmasker vallen, meneer Van Seggelen. Geef toe dat het binnnen de VVCS meer dan ooit gonst van commercie. Ja, dat er zelfs een virtueel stichtinkje bestaat dat zich bezighoudt met buitenlandse transfers. En als ik goed ben ingelicht staat er nu ook nog een spectaculaire vriendschap met Ger Lagendijk op uitbarsten. Nou, dan weet ik het wel.

Centraal in het commerciële spinneweb van de VVCS zit Sigi Lens. Vriend en medewerker van Van Seggelen. Lens wordt wel eens gesignaleerd in obscure Amsterdamse kantoren waar dubieuze agenten en makelaars konkelfoezen met representanten van Milan en Inter. En bovenal: hij zit dag en nacht als een Malcolm X aan het bed van de Surinaamse godenzonen. Van Lens wordt gefluisterd dat hij Kluivert, Davids en andere Reizigers heeft aangehitst tot een zwart neo-nationalisme. De dag dat Lens roept: spring van het dak af, is er een redelijke kans dat Patrick mama Kluivert niet meer hoort schreien.

Leonard van Utrecht heeft bij zijn transfer naar Padova aan den lijve ondervonden dat de VVCS eigenlijk alleen geïnteresseerd is in grote klappers. Anders gezegd: de vakbondsmoraal van Van Seggelen cs is geïnfecteerd met de parvenu-mentaliteit die het hele scala van voetbalinstituties heeft overwoekerd.

Natuurlijk is het transfer-systeem niet dood. Kijk maar wat Newcastle betaald heeft voor Asprilla. Of reken maar na wat een makelaar zou kunnen verdienen aan de transfer van Maldini naar Manchester United. Ik ben de laatste die van de VVCS verwacht dat ze vanuit een bovenaards mandaat de ogen zou sluiten voor de kruimels die voor een eerbare vakbondsorganisatie van de tafel vallen. Maar ik zou ooit graag eens één interview met Van Seggelen lezen waarin hij deemoedig toegeeft dat hij ook maar een idealistische kruidenier is. Koketteren met burgermansfatsoen, of sterker nog met een Pronkiaanse missie, leidt in de voetbalwereld altijd tot een zelfbedachte leugen. Die wil ik de pater/monnik Van Seggelen besparen.

    • Hugo Camps