Gevleugelde beurzen

De Nederlandse beurs was, na de Zweedse, de beste plek om de afgelopen tien jaar je geld te beleggen. Vanaf eind 1985 tot eind 1995 steeg de Nederlandse MSCI herbeleggingsindex met 426 procent, 58 procent sterker dan het Europees gemiddelde (270 procent). MSCI staat voor Morgan Stanley Capital International.

In dezelfde periode deed de Italiaanse beurs het een stuk slechter dan het Europese gemiddelde: zij verdubbelde 'slechts'.

De beursfondsen, opgenomen in de herbeleggingsindex, zijn voornamelijk industriële bedrijven.

Bovendien moeten de aandelen actief verhandeld worden. De marktwaarde van alle geselecteerde bedrijven moet ten minste zestig procent van de totale markt bedragen.

Een mogelijke verklaring voor de slechte Duitse prestatie is dat de Duitse beurs in de jaren vóór 1985 betere resultaten boekte dan het Europese gemiddelde en deze voorsprong in de laatste tien jaar weer heeft moeten prijsgeven.

Deze historische gegevens bieden uiteraard geen garantie voor toekomstige ontwikkelingen.

    • Jan Reinier Voûte