Favoriet Hulzebosch: ja, er bin d'r wel meer

ROTTERDAM, 3 FEBR. De meeste van zijn generatiegenoten rijden een mogelijke Elfstedentocht voor het eerst. Maar de 25-jarige Erik Hulzebosch uit Gramsbergen, een van de favorieten, zal de tocht - als die doorgaat - voor de tweede keer rijden. In 1985 debuteerde hij als veertienjarig jongetje. Hij voltooide de 200 kilometer lange toertocht in ongeveer dertien uur.

“De eerste toertocht in m'n leven. Mijn vader z'n schaatsen heb ik aangehad die dag. Ik had een startkaart van mijn broer; die zat in dienst en kon geen vrij krijgen. Ben ik met de trein hier van Gramsbergen naar Friesland gereden. Veertien jaar, zó'n jochie.” Hulzebosch houdt zijn vlakke hand een meter boven de vloer.

In een gesprek met deze krant zegt hij verder: “Ik wist niet eens dat ik schaatsen kon. Dom is dat eigenlijk. Maar ik denk, dat moet zo'n grote wedstrijd wezen, dus ik ben er naartoe gegaan. Na 40, 50 kilometer rijden had ik me toch blaren op de hakken. Zere voeten en zukke muuje knieën.” Voor de laatste Elfstedentocht, in 1986, had Hulzebosch geen startbewijs. “En zwartrijden doe ik niet. Daar houd ik niet van. D'r mogen er zoveel op het ies en meer niet. Anders kunnen er nog wel tienduizend zwart gaan rijden, maar dan gebeuren er ongelukken.”

Omdat Hulzebosch in de afgelopen weken twee belangrijke marathonklassiekers op zijn naam schreef, wordt hij als een van de belangrijkste kanshebbers gezien. Hij is niet zo blij met de hem toegedichte favorietenrol. “Kijk, het is wel zo. Gaat het niet door, dan heb ik mooi wel wat reclame gepakt natuurlijk. Ik ben nou een van de favorieten, maar ja, er bin d'r wel meer.”