Eurotunnel wil geld van Engeland en Frankrijk

LONDEN, 3 FEBR. Eurotunnel, de maatschappij die de spoortunnel onder Het Kanaal exploiteert, wil dat de regeringen van Frankrijk en Groot-Brittannië meebetalen om haar financiële problemen de verlichten. Gisteren verklaarde Sir Alistair Morton, een van de twee directievoorzitters van de Brits-Franse onderneming, dat hij Londen en Parijs altijd heeft voorgehouden dat die bepaalde beloften niet zijn nagekomen en dat daarvoor compensatie op haar plaats is.

De exploitatie van de Kanaaltunnel komt in gevaar omdat de overheden hun toezeggingen niet nakomen, zeker nu Eurotunnel met de banken onderhandelt over een nieuwe regeling voor de enorme schulden, aldus Morton. De overheden hebben bijvoorbeeld extra veiligheidseisen gesteld voor de tunnel, zonder dat ze daarvoor wilden betalen. Bovendien worden de Britse spoorwegen geprivatiseerd en is daarbij geen rekening gehouden met de gevolgen voor de doelmatigheid en de groei van het treinverkeer, zo betoogde de bestuursvoorzitter.

Morton had ook kritiek op de “enorme subsidies” die de veeerboten, de luchthavens en de luchtvaartmaatschappijen krijgen dank zij de verkoop van belastingvrije artikelen. Deze verkoop is nog steeds toegestaan, hoewel de EU al vanaf 1993 officieel één markt is, zo fulmineerde Morton. Eurotunnel kan alleen maar belastingvrije goederen verkopen in de terminals aan weerskanten van het Kanaal. (ANP/Reuter)