Carla Zijlstra ontroostbaar na kwak tegen het ijs

INZELL, 3 FEBR. Carla Zijlstra weende bittere tranen, maar het kwaad was al geschied. Op de 500 meter van het wereldkampioenschap schaatsen allround bij de vrouwen kwakte ze door onbekende oorzaak tegen het ijs. Weg kans op een goede klassering. En vandaag zal ze alle zeilen moeten bijzetten om zich op de drie kilometer te kwalificeren voor de top twaalf van het klassement.

“Gerechtigheid”, mompelden sommigen. En dat sloeg op de beslissing van de commissie kernploegen na een extra selectiewedstrijd die Zijlstra vorige week in Baselga di Piné reed tegen Barbara de Loor. De Noordhollandse, het eeuwige talent bij de vrouwen, liet zich daar eindelijk eens van haar goede kant zien. Ze versloeg Zijlstra ondanks de spanning met drie seconden verschil op de 1.500 meter en bleef op de drie kilometer gemakkelijk in haar kielzog.

Niettemin besliste de commissie kernploeg in het voordeel van Zijlstra. Vooraf was gesteld dat een plek bij de eerste zes in de World-Cupwedstrijd van de drie kilometer Zijlstra het recht zou geven op een ticket naar Inzell. Ab Krook, de coach van de vrouwenkernploeg, had deze voorwaarde voor de zekerheid zwart op wit laten zetten. Zijlstra eindigde als zesde en mocht tot woede van haar concurrente De Loor naar Zuid-Duitsland vertrekken.

Ook Krook vraagt zich nog steeds af, wat een dergelijke selectieprocedure voor zin heeft gehad. “Zo'n afvalrace zorgt tussen twee belangrijke toernooien voor een terugslag. De Loor had hier niet misstaan, maar ik was ondanks het slechte EK van Zijlstra er toch voorstander van om haar af te vaardigen. Ze herstelde immers de afgelopen weken van een griepaanval.”

Of al die gebeurtenissen een rol hebben gespeeld bij haar val op de sprint, zal vermoedelijk onopgehelderd blijven. Zelf dacht ze van niet. “Na het EK was ik boos dat drie heren achter een tafel zo met sporters omgaan. Na afgelopen weekeinde in Baselga voelde ik me opgelucht.” En Krook: “Ze maakte geen verbeten indruk. Maar die hele affaire met De Loor zorgde ervoor dat ze hier aan een beladen toernooi moest beginnen.”

Tijdens een wandeling van een half uur bracht Krook de ontroostbare Zijlstra weer enigszins tot bedaren. De stayer kan nog veel goed maken, maar ze wilde ook een goede klassering realiseren. “Dit is immers het belangrijkste toernooi van het jaar.” Zijlstra leverde dit seizoen alleen een goede prestatie in Oslo toen ze op de drie kilometer bij wedstrijden om de World Cup derde werd. Gunda Niemann was daar echter niet van de partij.

De 500 meter op de openingsdag leverde een zege op voor de Amerikaanse Becky Sundström (41.31 seconden), direct gevolgd door Annamarie Thomas (41.32). Opmerkelijk was de zwakke prestatie van titelverdedigster Gunda Niemann die de spanning van het rijden voor eigen publiek niet aankon. Vorig jaar eindigde de Duitse nog als eerste op alle vier afstanden. Gisteren eindigde ze als zesde (41,63).

Rintje Ritsma wenste Niemann voor de sprint nog tevergeefs succes. “Ik zei: 'Viel Glück'. Zij antwoordde met een trillende stem: 'Du auch'. Wat een nervositeit voor iemand die al zeven Europese titels achter haar naam heeft staan en vier keer wereldkampioen is geweest.”