Beurs gaat door met onderzoek Borsumij

AMSTERDAM, 3 FEBR. De Amsterdamse Effectenbeurs gaat door met het onderzoek naar malversaties bij het Haagse handelshuis Borsumij Wehry, ook al heeft justitie aangekondigd de zaak als afgedaan te beschouwen. Dat heeft een woordvoerder van de beurs desgevraagd bevestigd.

Gisteren kondigde het openbaar ministerie aan dat de top van Borsumij Wehry niet verder vervolgd wordt omdat er te weinig bewijs is dat de voormalige bestuurders J. Noordam en A. van der Graaf en een tiental andere functionarissen in 1993 en 1994 op de beurs hebben gehandeld met voorkennis.

De verdenking had onder meer betrekking op de overname van Stokvis, een ander handelshuis. Twee weken voor de bekendmaking van die overname, op 20 december 1993, kochten de managers effecten van het eigen bedrijf.

Bij de bekendmaking van de overname schoten die effecten in koers omhoog. Justitie heeft niet kunnen achterhalen of de verdachten toen ze de transactie deden al wisten dat Stokvis zou worden overgenomen.

Volgens justitie was er bij Borsumij Wehry “nauwelijks schriftelijke vastlegging” van vergaderingen van de raad van bestuur of de raad van advies, zodat harde bewijzen ontbreken. Ingewijden in het onderzoek - die anoniem willen blijven - vinden dat justitie heeft “geblunderd” tijdens het speurwerk. Zo bevestigen verschillende bronnen dat de Economische Controledienst (ECD), die voor justitie het onderzoek heeft uitgevoerd, nooit huiszoeking heeft gedaan bij het bedrijf of zijn bestuurders. Men is blijven uitgaan van de vrijwillige medewerking van het bedrijf dat zelf zei geen stukken te bezitten. De behandelend officier van justitie, mr J. Wortel, was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

In een reactie op de buitenvervolgingstelling hekelen de advocaten van ex-bestuurders Noordam en De Graaf “de onvoorstelbare traagheid waarmee het onderzoek is afgewikkeld” en de “onwil” van het OM om de schade te beperken. Borsumij is inmiddels overgenomen door concurrent Hagemeyer, terwijl de twee bestuurders zijn teruggetreden. De laatsten overwegen een schadeclaim tegen de staat.

    • Jaco Alberts