Apple-topman weg na dreiging fusie

NEW YORK, 3 FEBR. Apple Computer heeft topman Michael Spindler verwijderd uit de raad van bestuur in een laatste poging de zelfstandigheid te bewaren. Vorige week werd bekend dat workstationproducent Sun Microsystems een bod had gedaan op Apple van 23 dollar per aandeel.

De raad van commissarissen heeft bestuurslid Gilbert Almelio van Apple aangewezen als opvolger. Almelio kondigde gisteren zijn vertrek aan als topman van National Semiconductor, een fabrikant van computerchips. Waarnemers zien in de vervanging van Spindler een aanwijzing dat de fusie met Sun is vastgelopen en dat Apple mogelijk zelfstandig een herstructurering zal doorvoeren. Behalve de positie van Spindler neemt Almelio ook de positie van bestuursvoorzitter Mike Markkula over. Markkula was in 1977 een van de oprichters van Apple.

De positie van Spindler stond al langer ter discussie, omdat de winstmarges en het marktaandeel van Apple onder druk staan.

Na slechte cijfers over Apple's eerste kwartaal dat eindigde op 31 december, wordt openlijk gespeculeerd over het einde van Apple als zelfstandig bedrijf. De New York Times meldde gisteren dat een overname-overeenkomst naderbij komt.

Apple's aandeel staat op ongeveer 28 dollar, maar Wall Street realiseert zich volgens waarnemers niet hoe slecht Apple ervoor staat. Sun zou dat wel weten en biedt daarom zo laag.

Twee kredietwaarderingsbureaus, Standard & Poor's en Moody's, hebben deze week de status van Apple's schuld verlaagd. De onderzoekers denken dat de kans is toegenomen dat Apple zijn schulden niet meer kan betalen. Van S&P kregen de Apple-obligaties zelfs de junk bond-status. In Apple's boeken staat een schuld van 800 miljoen. Apple kampt ook met grote voorraden ter waarde van 1,95 miljard dollar. Daar staat een bedrag van 1,1 miljard aan kasstroom en korte-termijninvesteringen tegenover (Reuter).