Apple

Wat een giftig stukje schrijft Lucas Ligtenberg over Apple (NRC HANDELSBLAD, 25 januari). Even maakt Apple een kwartaalverlies bekend en meteen is Apple volgens Ligtenberg het “eens zo trotse bedrijf [...] en blijkt de eigen weg die Apple bewandelde nu doodlopend te zijn”. De tendens van het verhaal, wordt echter allerminst gedekt door de naar voren gebrachte feiten. Volgens Ligtenberg zou het marktaandeel van Apple hard teruglopen: nu nog maar 8,6 procent. Bij mijn weten schommelt Apple's marktaandeel al jaren rond de 8 procent. Volgens Ligtenberg had Apple in 1995 een omzet van 11 miljard dollar tegen Sun 5,9 miljard dollar. Apple is dus ongeveer twee keer zo groot als Sun. Ik kan me niet voorstellen dat Apple, dat altijd flink winstgevend is geweest, plotseling in paniek raakt door een relatief klein kwartaalverlies. Als Sun Apple overneemt zou de werkelijke sensatie zijn dat Klein Duimpje een reus koopt. Typisch Nederlands is het idee dat Sun Apple zou overnemen om Apple te redden. Als Sun Apple overneemt ontstaat er een samenwerking tussen twee grote computerbedrijven die elkaars technologieën en marktsegmenten mooi aanvullen.