Aantal boven vier miljoen; Werkloosheid in Duitsland naar recordhoogte

NEURENBERG, 3 FEBR. Het ziet er naar uit dat het aantal werklozen in Duitsland de afgelopen maand een recordhoogte heeft bereikt. De overkoepelende organisatie van Duitse vakbonden DGB schatte gisteren dat het aantal in januari op 4,05 miljoen uitkomt, tegen 3,79 miljoen in december.

Het Duitse arbeidsbureau in Neurenberg maakt donderdag de officiële cijfers bekend. Het hoogste aantal werklozen staat nu nog op 4,04 miljoen. Dat cijfer registreerde het bureau in februari 1994. Volgens de DGB nam het aantal Duitsers zonder werk in het westen van het land de afgelopen maand toe met 150.000 tot ruim 2,8 miljoen. Zoveel zijn er sinds de Tweede Wereldoorlog niet geregistreerd. Hier staat het record op 2,75 miljoen. Dat was in januari 1995.

In het oosten van Duitsland steeg het aantal werklozen volgens de schattingen van de DGB met ruim 100.000 tot meer dan 1,2 miljoen. In de nieuwe Duitse deelstaten staat het werkloosheidsrecord op 1,34 miljoen, uit januari 1992.

In het oosten van het land gaat het werkloosheidpercentage ook richting een record. Volgens de DGB was in januari 17 procent van de beroepsbevolking zonder werk. In februari 1994 kwam het record van 17,1 procent tot stand. In december vorig jaar lag het percentage op 14,9 procent. In het westen groeide de werkloosheid tot boven de 10 procent van de beroepsbevolking. Het hoogste percentage tot nu toe was 13,5 procent, gemeten in februari 1950.

De vakbeweging wil dat werk wordt gemaakt van een werkgelegenheidspact, waarover de sociale partners onlangs met de regering overlegden. Het doel is halvering van het aantal werklozen tussen nu en 2000.

Op 12 februari zien de partijen elkaar weer. “Deze dramatische ontwikkeling maakt overduidelijk dat na de politieke uitspraken over een 'Bündnis für Arbeit' zo snel mogelijk daden moeten volgen”, aldus plaatsvervangend DGB-voorzitter Ursula Engelen-Kefer.

Degenen die nu nog dwarsliggen, handelen onverantwoord, aldus voorzitter Schmoldt van IG Chemie. De werkgevers hielden echter hun kruit droog. Zij willen wachten met hun commentaar op de officiële werkloosheidscijfers van volgende week.

Eerder deze week kreeg de Duitse regering lof van de werkgevers voor het door de overheid gelanceerde 'Actieprogramma voor investeringen en banen'. Dat programma stelt, stapsgewijs tot het jaar 2000, verlaging van belastingen, sociale uitgaven en sociale premiedruk en de kosten van de gezondheidszorg alsook stimulering van economische groei en werkgelegenheid voor. Het 50 punten tellende programma moet volgens minister Rexrodt van Economische Zaken worden gezien als een 'vitamine-injectie' voor de economie. (DPA/ANP)