Whirlpool verbetert jaarresultaat

De netto winst van de Amerikaanse fabrikant van huishoudelijke apparaten Whirlpool is vorig jaar gestegen van 158 miljoen dollar tot 209 miljoen dollar (358 miljoen gulden).

Zonder bijzondere lasten zou in 1994 evenwel netto 332 miljoen dollar zijn verdiend. Per aandeel groeide de winst van 2,09 dollar tot 2,76 dollar. De omzet groeide van 8,1 miljard dollar tot 8,35 miljard dollar (13,9 miljard gulden).

In het laatste kwartaal van 1995 ontstond - vergeleken met de eerste drie kwartalen - een teruggang die vooral in de Europese activiteiten tot uiting kwam. Whirlpool boekte in het vierde kwartaal een tot 18 miljoen dollar gereduceerde winst (per aandeel 0,25 dollar). Een jaar eerder werd 91 miljoen dollar verlies geboekt na een voorziening van 187 miljoen dollar.

Whirlpool is de grootste fabrikant van huishoudelijke apparaten in de wereld.