Turkse premier Çiller geeft formatie op

ANKARA, 2 FEBR. De Turkse demissionair premier Tansu Çiller heeft vandaag meegedeeld haar poging een nieuwe regering te vormen te staken na een nieuwe weigering van haar conservatieve aartsrivaal Mesut Yilmaz een coalitie met haar partij te vormen.

Çiller gaf te kennen morgen haar formatieopdracht aan president Demirel terug te geven.

Çillers Partij van het Juiste Pad en Yilmaz' Moederlandpartij kwamen met elk ongeveer 20 procent even groot uit de verkiezingen van 24 december te voorschijn. Çiller zei dat ze Yilmaz had voorgesteld de bevoegdheden van het leiderschap in een coalitie te delen of beurtelings minderheidsregeringen te vormen met parlementaire steun van de ander. Yilmaz heeft deze suggesties vandaag evenwel verworpen. De moslim-fundamentalistische leider Necmettin Erbakan, wiens Welvaartspartij de verkiezingen nipt won, zag als eerste een formatiepoging mislukken bij gebrek aan coalitiepartners. Aangenomen wordt dat president Demirel nu Yilmaz een formatieopdracht geeft. (Reuter, AFP)