Tadzjikistan 'op de rand van nieuwe burgeroorlog'

DOESJANBE, 2 FEBR. Tadzjikistan staat “op de rand van een burgeroorlog” nu “buitenlandse krachten proberen de republiek van de wereldkaart te vegen”. Dat zei gisteren de president van Tadzjikistan, Imomali Rachmonov, naar aanleiding van de rebellie van twee voormalige medestanders die inmiddels met hun troepen tot op vijftien kilometer van de hoofdstad Doesjanbe zijn opgerukt.

Rachmonov heeft de twee rebellenleiders vandaag een dialoog aangeboden. In het parlement zei hij gisteren dat “bepaalde krachten” proberen in Tadzjikistan “een sociale explosie” te ontketenen. Hij identificeerde die “krachten” niet nader. Rachmonov trok een parallel met de toestand in 1992, toen in Tadzjikistan een bloedige burgeroorlog begon. Volgens hem staat het land nu op hetzelfde punt als aan de vooravond van die burgeroorlog.

De Russische president, Jeltsin, stuurde gisteren naar aanleiding van de situatie in Tadzjikistan zijn belangrijkste veiligheidsadviseur, Joeri Batoerin, naar Doesjanbe. De Amerikaanse regering gaf een verklaring uit waarin ze haar burgers ontraadt naar Tadzjikistan te reizen.

Het bewind van Rachmonov wordt bedreigd door twee rebellerende krijgsheren die met hun troepen naar Doesjanbe zijn opgerukt en die het aftreden van de “corrupte en incompetente” regering eisen. Een van hen, kolonel Machmoed Choedojberdjev, zei dat hij niet de bedoeling heeft Doesjanbe binnen te trekken. “We willen slechts dat het parlement onze eisen inwilligt en de regering ontslaat.” Hij wordt in die eis gesteund door een andere rebellerende commandant, Ibodoello Bajmatov. (Reuter)