Soedan wil dat Amerikanen blijven

KHARTOUM, 2 FEBR. Het moslim-fundamentalistische regime in Soedan heeft de Verenigde Staten gisteren opgeroepen hun besluit om de ambassade in Khartoum te sluiten, te heroverwegen, en verzekerd dat Amerikanen geen enkel gevaar lopen in het land.

Washington kondigde gisteren uit vrees voor een terroristische aanslag de sluiting van de ambassade aan. Dat gebeurde kort na de aanvaarding van een resolutie door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties waarin de uitlevering door Soedan werd geëist van drie verdachten van een mislukte moordaanslag op de Egyptische president Mubarak. Washington onderstreepte later bij zijn besluit te blijven, de Soedanese oproep ten spijt. Een woordvoerder erkende dat de VS diplomaten hebben gestationeerd in landen als Bosnië en Algerije, maar zei dat “sommige risico's zo groot en zo diep en zo direct zijn dat je het risico niet neemt”. (Reuter)