Olie en Philips sterk op licht hogere beurs

AMSTERDAM, 2 FEBR. Op de Amsterdamse effectenbeurs vertoonden de koersen vanmorgen een verdeeld beeld. Philips en Koninklijke Olie maakten een opwaartse beweging terwijl KLM, Fortis en ING verliezen moesten accepteren. De AEX-index, graadmeter voor de koersen van de belangrijkste fondsen op het Damrak, steeg bescheiden met 1,08 punten tot 504,82.

AMSTERDAM De stijging van de rente had vanmorgen een negatieve invloed op de financiële waarden. “Sinds anderhalve week dalen de obligatiekoersen. Dit is het begin van een kleine rentehobbel”, stelt een handelaar. Bank Verzekeraar ING die gisteren nog winst boekte verloor vanmorgen 40 cent op 108,20 gulden. Fortis moest zeven dubbeltjes terug op 107,10. ABN Amro noteerde een dubbeltje lager op 73,10 gulden.

Philips en Koninklijke Olie, fondsen die zwaar wegen in de AEX, hielden de stemming op het Damark positief. De koers van Koninklijke Olie steeg met 1,80 gulden tot 233,30 gulden, een winst van 1,80 gulden. “Je ziet nu winstnemingen bij andere fondsen”, stelt een handelaar. “Dat geld wordt gebruikt voor de aankoop van de olies. Er is geen portefeuillemanager die dat fonds kan missen.”

Het aandeel Philips won 1,30 gulden op 67,40. Dochter Polygram liet zes dubbeltjes liggen op 97,20 gulden. PVC-producent EVC lag evenals gisteren goed in de markt. De Italiaans-Britse fabrikant boekte een winst van 3,60 gulden op 54,60. EVC signaleerde gisteren positieve ontwikkelingen op de markt voor PVC.

Het aandeel DSM bleef vanmorgen onveranderd op 144,20 gulden. Gisteren noteerde de chemiegigant door het positieve nieuws van EVC 3,90 gulden hoger. Akzo Nobel leverde gisteren 40 cent in en moest vandaag opnieuw omlaag, een dubbeltje op 176,60 gulden.

Het aandeel Baan dat gisteren nog forse winst boekte na presentatie van de winstcijfers, moest vandaag een stap terug. Baan, vorig jaar op de beurs geïntroduceerd voor ruim 25 gulden, liet 2 gulden liggen op 74,80 gulden.

Valutahandelaren wachten met spanning op de maandcijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt die later vandaag zullen worden gepubliceerd. Dit zijn de eerste belangrijke gegevens over de economische ontwikkeling in de Verenigde Staten over de maand januari.

Het pond sterling zette zijn opmars vanmorgen voort. De koers steeg van de Britse munt steeg van 2,5290 gulden tot 2,5335. De Franse franc ging iets omlaag van 32,635 gulden per honderd tot 32,605.

De goudprijs ging vanmorgen verder omhoog. In Londen opende goud met een notering van 417 dollar per ounce (31,1 gram), ruim zes dollar meer dan het slot van 410,75 dollar gisteren. De prijs is de afgelopen weken gestegen tot het hoogste peil sinds de Golfoorlog van begin 1991.

NEW YORK De aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York zijn donderdag over een breed front opnieuw gestegen. De Dow Jones-index voor dertig toonaangevende fondsen sloot 9,76 punten hoger op 5405,06.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio is vandaag iets lager gesloten. De Nikkei-index van 225 fondsen daalde met 31,09 punten (0,15 procent) tot 20.904,03. Japanse institutionele beleggers namen winst na de koersstijgingen van de voorgaande dagen. De omzet kwam uit op een fors totaal van 770 miljoen aandelen.