Noake snelste op de sprint bij WK allround

INZELL, 2 FEBR.Hiroyuki Noake heeft vanmiddag op de wereldkampioenschappen schaatsen allround bij de mannen 500 meter gewonnen. De Japanner besliste de sprint al in de eerste rit door Rintje Ritsma te verslaan. Noake liet de chronometers stilstaan op 37.10 seconden, Ritsma reed met 37.73 de derde tijd. De tweede plaats was voor Ids Postma met 37.59. Noake was vorig seizoen ook de snelste bij het WK.

Reeds op de eerste afstand werd duidelijk dat het WK bij de mannen een tweestrijd zal worden tussen Nederland en Japan. Keiji Shirahata, de Japanse rivaal van Ritsma, verloor slechts zevenhonderdste seconden op de Nederlander. Vorig jaar was dat nog zeventiende. Ritsma toonde zich niet ongerust over het geringe verschil met de Japanner. “Op de lange afstand zullen de verschillen gering zijn.”

Rintje Ritsma stond vanmorgen onder een wintersportzonnetje om half twaalf in een bokshouding klaar voor zijn race tegen Noake. Zijn start was nog perfect. De Fries reed de eerste honderd meter in 10.01 seconden. Bij de laatste binnenbocht verslikte hij zich, met een hand op de rug, in zijn snelheid. Ritsma kwam in de baan van Noake terecht, raakte nog even een markeringsblokje en moest vol aanzetten om in het laatste stuk in de buurt van de Japanner te komen. Gezien deze manoeuvre was de tijd van Ritsma nog alleszins redelijk. Hij toonde zich achteraf echter net als Postma ontevreden over zijn tijd. “Je hebt toch het klassement in je achterhoofd, waardoor je niet te veel risico neemt. Alleen de laatste honderd meter waren minder, maar voor de rest heb ik niet te klagen.” Volgens de regerende wereldkampioen kostte de mislukte laatste buitenbocht hem tweetiende van een seconde.

Bij de 500 meter zijn alle rijders die in de buitenbocht van start gaan in het nadeel. Na het wisselen van baanhelft komt de rijder met te grote snelheid uit de krappe binnenbocht 'zeilen', waardoor hij de ideale lijn niet kan volgen.

De Italiaan sprintspecialist Davide Carta, die in Heerenveen nog tweede werd op de 500 meter achter Ids Postma, kwam vanochtend niet verder dan 37.80. De tijden op de buitenbaan in Inzell scheelden overigens nauwelijks met die van de Thialfhal. Noake zou in Heerenveen Postma nipt hebben verslagen. Postma reed in vergelijking met het EK een matige tijd. Martin Hersman stelde met 38.06 enigszins teleur.

De Nederlandse Belg Bart Veldkamp reed voor zijn doen een uitstekende sprint. De olympisch kampioen van Albertville voltooide de 500 meter in een tijd van 39.36, zijn beste seizoensprestatie.

Bij de vrouwen is Carla Zijlstra vanmiddag gevallen op de 500 meter. De Nederlandse stayer verloor haar evenwicht bij de ingang van de laatste bocht. Annamarie Thomas heeft een snellere sprint gereden dan haar rivale Gunda Niemann. De Amerikaanse Becky Sundström had halverwege het programma de snelste tussentijd op de 500 meter.