Kunst te koop voor kinderen

Muka, kunst voor jongeren, met oa. litho's van Peter Bömmels, Lydia Schouten, Luc Tuymans en Martin van Vreden. Za. 3 febr 11-18u, zo. 4 febr van 11-17 u. Zo. 4 na de verkoop mogen van 17-19u volwassenen ook binnen. The Darius Foundation, William Boothlaan 13a, Rotterdam. Inl. 010-4133566.

Vind je kunst mooi maar vind je het niet eerlijk dat alleen grote mensen het kunnen kopen omdat het zo duur is? Dan kun je dit weekeinde je slag slaan. In Rotterdam worden morgen en overmorgen kunstwerken verkocht van bekende en onbekende kunstenaars uit Nederland, Duitsland, België, Australië en Nieuw-Zeeland voor 44 gulden per stuk. Alleen kinderen mogen binnen, grote mensen worden niet toegelaten in de kunstverkoopruimte. Volwassenen mogen de kunst niet kopen.

Je kunt kiezen wat je mooi vindt. Er zijn hele mooie kleurige drukwerken met tekeningen waarop je dieren en mensen kunt herkennen, maar ook tekeningen waarop je niets kunt herkennen, waarop alleen maar mooie vormen en kleuren staan. De namen van de kunstenaars zijn afgeplakt, je kunt dus een 'bekende naam' kiezen.

De verkooptentoonstelling is georganiseerd door twee Nieuw-Zeelandse zusjes, Saskia en Dominiek Baeten van Gils (ze zijn in België geboren), die het niet eerlijk vonden dat alleen grote mensen mooie kunst kunnen kopen. Hun ouders hebben een drukkerij waar kunstenaars steendrukken (lithografieën) maken. Zo kwamen de meisjes op het idee kunstenaars te vragen kunst te maken die alleen aan kinderen verkocht kan worden- voor een betaalbare prijs.

In Nieuw-Zeeland en Australië hebben ze nu met veel succes al acht jaar zulke kinderverkoopexposities gehouden, en in België en Nederland beginnen ze nu ook. Ze willen ieder jaar of iedere twee jaar zo'n kunst voor jongeren expositie houden, zodat kinderen echt kunst kunnen verzamelen. Kinderen van 5 tot 18 jaar zijn welkom.

    • Paul Steenhuis