'Koud ijs' vriest niet vast in wak van Bolsward

LEEUWARDEN, 2 FEBR. De proef om met zogenaamd 'koud ijs' een groot wak bij Bolsward te dichten, is gistermiddag mislukt.

Door ijskorrels met een temperatuur van min 60 graden via een bootje in het water te laten glijden, zou snel een ijsvloer moeten ontstaan. Er ontstond wel ijs, maar dat kleefde vast aan het vaartuig. “Ik ben even gaan kijken, maar zag al snel dat het niet veel uithaalde”, aldus ijsmeester Venema van de Vereeniging De Friesche Elf Steden. Bolsward is één van de grote knelpunten in de route. Er liggen nog drie grote wakken van in totaal ongeveer honderd meter lengte. Twee van de wakken lijken nu dicht te vriezen. In het ene wak zijn ijsschotsen gestort en voor het andere, dat onder een brug ligt, is een deken gespannen om de wind tegen te houden. “Dit wak krijgen we niet meer dicht. Hier moeten we maar gaan klunen, want ik zie geen oplossing meer”, aldus Venema.