IMF-topman naar Moskou

MOSKOU, 2 FEBR. Het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Michel Camdessus, brengt later deze maand een bezoek aan Moskou, zo heeft het Russische persbureau Itar-Tass donderdag gemeld.

Dat zou erop kunnen duiden dat het fonds bereid is Rusland voor 9 miljard dollar (f 15 miljard) een nieuwe lening te verstrekken. Het bezoek zal plaatshebben in de tweede helft van deze maand. Eerder al reist een werkgroep van het fonds naar Moskou. Deze moet een aantal zaken met betrekking tot de lening nog zien uit te werken. Itar-Tass beroept zich in zijn berichtgeving op Michel Tarassow, adviseurs van de Russische president Boris Jeltsin. Het IMF wilde donderdag geen enkel commentaar geven. Beide partijen hebben de laatste tijd vooruitgang geboekt in de onderhandelingen over de voorwaarden. De punten waarop nog geen overeenstemming is bereikt, vormen geen grote knelpunten, zo stelde een westerse bron die nauw bij de gesprekken betrokken is. De vraag blijft evenwel of de Russische regering akkoord gaat met de eisen die het IMF stelt, zo voegde hij eraan toe. In internationale monetaire kringen is de laatste tijd de vraag gerezen of de in Washington gevestigde instelling de lening aan Moskou nog wel moet verstrekken. Die twijfels werden gevoed door de vele personele wijzigingen die Jeltsin onlangs in zijn regering heeft doorgevoerd. Die zouden duiden op een verandering in het economisch beleid. Het IMF heeft economische hervormingen altijd als voorwaarde gesteld voor kredietverlening. (DPA, Reuter)