Ifor-militairen doden sluipschutter

SARAJEVO, 2 FEBR. Franse soldaten van de NAVO-vredesmacht IFOR hebben gisteren in een Servische wijk van Sarajevo een sluipschutter doodgeschoten en een andere gearresteerd. Woensdagavond waren voor de zesde keer sinds zondag IFOR-militairen door sluipschutters beschoten.

In Ilidza, de Servische voorstad waar zich het hoofdkwartier van de IFOR-grondtroepen in Bosnië bevindt, kwamen woensdagavond kort na elkaar twee voertuigen van IFOR onder vuur van sluipschutters te liggen. Naar aanleiding van die incidenten, waarbij niemand gewond werd, zei de commandant van IFOR, admiraal Leighton Smith, dat er snel een eind aan het optreden van de sluipschutters moest komen en dat soldaten van de vredesmacht hen zonder voorafgaande waarschuwing aanvallen als ze hen op het spoor kwamen.

Gisteren lokaliseerden Franse IFOR-militairen - specialisten op het gebied van de bestrijding van sluipschutters - in Ilidza, binnen de gedemilitariseerde zone, een sluipschutter. De man dreigde de Franse militairen te beschieten nadat hij was ontdekt, maar kreeg daar de tijd niet meer voor. Hij werd neergeschoten en stierf later aan zijn verwondingen. Een tweede Servische sluipschutter werd gearresteerd. Het was voor het eerst sinds de komst van IFOR naar Bosnië dat ingrijpen van soldaten van de vredesmacht een lid van een van de ex-oorlogspartijen in Bosnië het leven kost.

Vandaag begint onder toezicht van een VN-onderzoeker nabij Jajce in het noordwesten van Bosnië het eerste onderzoek naar een van de vermoedelijk meer dan honderd massagraven in Bosnië. Het graf bevat zeker 46 lichamen van vermoorde moslims. Gisteren inspecteerde Nowak bij Glogova in het oosten van Bosnië een massagraf, waar waarschijnlijk lichamen van vermoorde moslims uit Srebrenica zijn begraven. (Reuter, AFP, AP)